Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Sernik w cieście czekoladowo - pomarańczowym

To nie jest moje pierwsze połączenie ciasta czekoladowego z masą serową. Ale jest ono zdecydowanie najlepsze. Być może za sprawą pomarańczy…

 

 

 

Delikatne, aromatyczne i przepyszne. Wygląda i smakuje wprost genialnie. Można je jeść… i jeść… i jeść... Bez końca i bez opamiętania. A w dodatku z każdym kawałkiem smakuje coraz lepiej. I do końca nie jestem pewna czy to zasługa ciasta czekoladowo - pomarańczowego, czy sernika w nim zatopionego. Obie te części idealnie się ze sobą komponują, tworząc ‘coś’ wyjątkowego. Gorąco polecam!

 

 

Sernik w cieście czekoladowo – pomarańczowym

 

 

Masa serowa:

800 g półtłustego twarogu

100 g cukru pudru

60 g masła

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym

1 łyżka mąki pszennej

4 jaja (żółtka i białka osobno)

½ laski wanilii

sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Przełożyć do szklanej misy. Dodać cukier puder, masło, śmietanę, żółtka, ziarenka wyskrobane z laski wanilii, sok pomarańczowy, budyń i mąkę pszenną. Składniki zmiksować na jednolitą masę. Na samym końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.

 

 

Ciasto czekoladowo - pomarańczowe:

420 g mąki pszennej

140 g masła

100 g drobnego cukru

80 g gorzkiej czekolady

150 ml mleka

2 łyżki kakao

1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej

4 jaja (żółtka i białka osobno)

sok wyciśnięty z 2 pomarańczy

szczypta soli

 

W rondelku umieścić mleko, sok wyciśnięty z pomarańczy, gorzką czekoladę połamaną na tafelki, masło, cukier i kakao. Podgrzewać na wolnym ogniu do czasu, aż składniki połączą się tworząc idealnie gładką masę. Przestudzić. Mąkę pszenną przesiać przez sito. Połączyć z sodą oczyszczoną i solą. Delikatnie wmieszać w  masę czekoladowo - pomarańczową razem z żółtkami. Na samym końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.

 

Prostokątną formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ⅓ przygotowanego ciasta czekoladowo - pomarańczowego.  Następnie łyżką nakładać ‘kleksy’ z masy serowej. I tak na przemian - ciasto czekoladowo - pomarańczowe i masa serowa, aż do wyczerpania składników. Formę z ciastem ustawić w większej formie, do połowy wypełnionej wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec 60 - 70 minut.

 

Składniki dodatkowe:

cukier puder – do oprószenia

 

Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

 

Słodkości warte grzechu. Sernik w cieście czekoladowo - pomarańczowym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak