Delikatne, aromatyczne i przepyszne. Wygląda i smakuje wprost genialnie. Można je jeść… i jeść… i jeść... Bez końca i bez opamiętania. A w dodatku z każdym kawałkiem smakuje coraz lepiej. I do końca nie jestem pewna czy to zasługa ciasta czekoladowo - pomarańczowego, czy sernika w nim zatopionego. Obie te części idealnie się ze sobą komponują, tworząc ‘coś’ wyjątkowego. Gorąco polecam!
Sernik w cieście czekoladowo – pomarańczowym
Masa serowa:
800 g półtłustego twarogu
100 g cukru pudru
60 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym
1 łyżka mąki pszennej
4 jaja (żółtka i białka osobno)
½ laski wanilii
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Przełożyć do szklanej misy. Dodać cukier puder, masło, śmietanę, żółtka, ziarenka wyskrobane z laski wanilii, sok pomarańczowy, budyń i mąkę pszenną. Składniki zmiksować na jednolitą masę. Na samym końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Ciasto czekoladowo - pomarańczowe:
420 g mąki pszennej
140 g masła
100 g drobnego cukru
80 g gorzkiej czekolady
150 ml mleka
2 łyżki kakao
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
4 jaja (żółtka i białka osobno)
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
szczypta soli
W rondelku umieścić mleko, sok wyciśnięty z pomarańczy, gorzką czekoladę połamaną na tafelki, masło, cukier i kakao. Podgrzewać na wolnym ogniu do czasu, aż składniki połączą się tworząc idealnie gładką masę. Przestudzić. Mąkę pszenną przesiać przez sito. Połączyć z sodą oczyszczoną i solą. Delikatnie wmieszać w masę czekoladowo - pomarańczową razem z żółtkami. Na samym końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Prostokątną formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ⅓ przygotowanego ciasta czekoladowo - pomarańczowego. Następnie łyżką nakładać ‘kleksy’ z masy serowej. I tak na przemian - ciasto czekoladowo - pomarańczowe i masa serowa, aż do wyczerpania składników. Formę z ciastem ustawić w większej formie, do połowy wypełnionej wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec 60 - 70 minut.
Składniki dodatkowe:
cukier puder – do oprószenia
Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.