Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Sernik śmietankowo - bananowy

Po pobycie w szpitalu z pewnością należało mi się coś na pocieszenie. ‘Coś’ pysznego, słodkiego… Ciasto, które wprost uwielbiam. Tym razem w śmietankowo – bananowej odsłonie.

 

 

 

Pyszniutki sernik śmietankowo - bananowy. Do jego zrobienia przymierzałam się już dość długo i tak jakoś schodziło. Ale już jest. Wczoraj zrobiony i wypróbowany. Sernik jest delikatny w smaku. Nie dałam zbyt dużo bananów, dzięki czemu nie zrobił się szaro - bury, a mimo wszystko zaskakuje wyraźnym posmakiem bananowym. Całość została idealnie skomponowana z kruchym kakaowym spodem, limonkową bitą śmietaną i białą czekoladą. Ten, kto jeszcze nie wypróbował – koniecznie musi to zrobić.

 


Sernik śmietankowo - bananowy

 


Składniki na spód:

200 g kakaowych Petit Beurre

80 g zimnego masła

 

Ciasteczka dokładnie pokruszyć. Połączyć je z zimnym masłem. Otrzymaną masą wyłożyć spód formy pokrytej papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 6 minut. Wyjąć i ostudzić.


 

Składniki na masę serową:

800 g półtłustego twarogu

125 g serka śmietankowego Philadelphia

120 g drobnego cukru

200 ml śmietany 30 %

5 jaj – osobno żółtka i białka

2 banany

duży budyń śmietankowy

sok wyciśnięty z połowy limonki

 

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do nich trzykrotnie przemielony twaróg, lekko ubitą śmietanę, budyń śmietankowy i sok wyciśnięty z połowy limonki. Wymieszać i podzielić masę serową na dwie równe części. Jedną część połączyć z serkiem śmietankowym Philadelphia, a drugą z obranymi i rozgniecionymi przy użyciu widelca bananami. Masę bananową wyłożyć na upieczony kakaowy spód, a następnie wyłożyć masę śmietankową. Formę z ciastem umieścić w większej formie wypełnionej do połowy zimną wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 90 minut.  Ostudzić.

 

 

Składniki dodatkowe:

50 g cukru pudru

50 g białej czekolady

150 ml śmietany 30 %

50 ml mleka

1 łyżeczka żelatyny

limonka

 

Żelatynę namoczyć w gorącym mleku. Pozostawić kilka minut, aby przestygła i napęczniała. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i sokiem wyciśniętym z limonki. Połączyć z żelatyną. Masę równomiernie rozłożyć na wierzchu upieczonego i ostudzonego sernika. Posypać wiórkami białej czekolady. Schłodzić w lodówce.

 

Słodkości warte grzechu. Sernik śmietankowo - bananowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak