Słodkości warte grzechu. Sernik śmietankowo - bananowy
Pyszniutki sernik śmietankowo - bananowy. Do jego zrobienia przymierzałam się już dość długo i tak jakoś schodziło. Ale już jest. Wczoraj zrobiony i wypróbowany. Sernik jest delikatny w smaku. Nie dałam zbyt dużo bananów, dzięki czemu nie zrobił się szaro - bury, a mimo wszystko zaskakuje wyraźnym posmakiem bananowym. Całość została idealnie skomponowana z kruchym kakaowym spodem, limonkową bitą śmietaną i białą czekoladą. Ten, kto jeszcze nie wypróbował – koniecznie musi to zrobić.
Sernik śmietankowo - bananowy
Składniki na spód:
200 g kakaowych Petit Beurre
80 g zimnego masła
Ciasteczka dokładnie pokruszyć. Połączyć je z zimnym masłem. Otrzymaną masą wyłożyć spód formy pokrytej papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 6 minut. Wyjąć i ostudzić.
Składniki na masę serową:
800 g półtłustego twarogu
125 g serka śmietankowego Philadelphia
120 g drobnego cukru
200 ml śmietany 30 %
5 jaj – osobno żółtka i białka
2 banany
duży budyń śmietankowy
sok wyciśnięty z połowy limonki
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do nich trzykrotnie przemielony twaróg, lekko ubitą śmietanę, budyń śmietankowy i sok wyciśnięty z połowy limonki. Wymieszać i podzielić masę serową na dwie równe części. Jedną część połączyć z serkiem śmietankowym Philadelphia, a drugą z obranymi i rozgniecionymi przy użyciu widelca bananami. Masę bananową wyłożyć na upieczony kakaowy spód, a następnie wyłożyć masę śmietankową. Formę z ciastem umieścić w większej formie wypełnionej do połowy zimną wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 90 minut. Ostudzić.
Składniki dodatkowe:
50 g cukru pudru
50 g białej czekolady
150 ml śmietany 30 %
50 ml mleka
1 łyżeczka żelatyny
limonka
Żelatynę namoczyć w gorącym mleku. Pozostawić kilka minut, aby przestygła i napęczniała. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i sokiem wyciśniętym z limonki. Połączyć z żelatyną. Masę równomiernie rozłożyć na wierzchu upieczonego i ostudzonego sernika. Posypać wiórkami białej czekolady. Schłodzić w lodówce.