Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Rafaello bez pieczenia

Słodko - słone. Ciasto uwielbiane przez wszystkich, którzy choć raz go spróbowali. Ciasto, któremu ja nie potrafię się oprzeć.

 

 

 

Ostatnio wpadł mi w ręce stary przepis na pyszne ciasto bez pieczenia. Idealne połączenie dużej ilości kremu budyniowego, słonych krakersów i wiórek kokosowych. Niektórym takie połączenie może wydawać się dziwne. Ale tylko może się wydawać… W rzeczywistości ciasto smakuje znakomicie. Smak słodki i słony idealnie się równoważy. Dla tych, co nie próbowali – koniecznie musicie to zrobić!

 

 

Rafaello bez pieczenia

 

300 g wiórek kokosowych

250 g masła

120 g drobnego cukru

1 l mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 – 3 paczki słonych, prostokątnych krakersów

2 budynie waniliowe z cukrem

2 żółtka

laska wanilii

sok wyciśnięty z połowy cytryny

 

Do wysokiego kubka odlać szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Do odlanego mleka dodać proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Starannie połączyć składniki. Wlać do gotującego mleka. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Ostudzić.

 

Masło utrzeć z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, dodając małymi porcjami ostudzony budyń. Na samym końcu połączyć z 200 g wiórek kokosowych.

 

Przygotować formę wymiarach 30 x 25 cm. Układać kolejne warstwy ciasta: krakersy, krem, krakersy, krem, krakersy, krem i na wierzchu – pozostałe wiórki kokosowe.

 

Ciasto wstawić do lodówki na pięć godzin (krakersy muszą zmięknąć, krem zgęstnieć, a smaki się połączyć).


 

Słodkości warte grzechu. Rafaello bez pieczenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak