Słodkości warte grzechu. Puszysty sernik waniliowy
Ciekawe walory smakowe tego serniczka? Zdecydowanie kruchy spód z masą krówkową i niezwykle puszysta, delikatna w smaku masa serowa. Takie połączenie jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Przygotowanie sernika też nie zajmuje dużo czasu. W zasadzie dłużej się go piecze, niż robi. Jest idealny dla wielbicieli słodkości. A i Ci, którzy za słodkościami nie przepadają z pewnością spróbują kawałek. Choćby z ciekawości…
Puszysty sernik waniliowy
Kruchy spód z masą krówkową:
200 g mąki pszennej
110 g zimnego masła
100 g masy krówkowej
50 g brązowego cukru
4 łyżki śmietany 30%
1 łyżka śmietany 12 %
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zrobić wgłębienie po środku uzupełniając je masłem, żółtkami, śmietaną 12 % i cukrem. Posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć do formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posmarować masą krówkową wymieszaną ze śmietaną 30 % Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Piec 12 minut. Ostudzić.
Masa serowa:
900 g półtłustego twarogu
200 g ricotty
180 g drobnego cukru
200 ml śmietany kremówki
2 opakowania budyniu waniliowego
2 laski wanilii
10 białek
4 żółtka
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Twaróg półtłusty oraz ricottę trzykrotnie przemielić. Żółtka utrzeć z cukrem na parze. Odstawić na 10 minut, po czym połączyć z twarogiem, ricottą, budyniem waniliowym, sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, ubitą śmietaną oraz ziarenkami wyskrobanymi z lasek wanilii. Na samym końcu masę delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek.
Przygotowaną masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 80 minut.
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Po ostudzeniu sernik obficie oprószyć cukrem pudrem.