Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Puszysty sernik waniliowy

Sernik robię zawsze wtedy, gdy najdzie mnie ochota. I choćbym robiła z tego samego przepisu za każdym razem smakuje wyjątkowo. Zupełnie jakbym jego smak odkrywała na nowo…

 

 

 

Ciekawe walory smakowe tego serniczka? Zdecydowanie kruchy spód z masą krówkową i niezwykle puszysta, delikatna w smaku masa serowa. Takie połączenie jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Przygotowanie sernika też nie zajmuje dużo czasu. W zasadzie dłużej się go piecze, niż robi. Jest idealny dla wielbicieli słodkości. A i Ci, którzy za słodkościami nie przepadają z pewnością spróbują kawałek. Choćby z ciekawości…

 

    

Puszysty sernik waniliowy

 

Kruchy spód z masą krówkową:

200 g mąki pszennej

110 g zimnego masła

100 g masy krówkowej

50 g brązowego cukru

4 łyżki śmietany 30%

1 łyżka śmietany 12 %

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

2 żółtka

 

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zrobić wgłębienie po środku uzupełniając je masłem, żółtkami, śmietaną 12 % i cukrem. Posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut.

 

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć do formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posmarować masą krówkową wymieszaną ze śmietaną 30 % Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Piec 12 minut. Ostudzić.

 

 

Masa serowa:

900 g półtłustego twarogu

200 g ricotty

180 g drobnego cukru

200 ml śmietany kremówki

2 opakowania budyniu waniliowego

2 laski wanilii

10 białek

4 żółtka

sok  wyciśnięty z połowy cytryny

 

Twaróg półtłusty oraz ricottę trzykrotnie przemielić. Żółtka utrzeć z cukrem na parze. Odstawić na 10 minut, po czym połączyć z twarogiem, ricottą, budyniem waniliowym, sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, ubitą śmietaną oraz ziarenkami wyskrobanymi z lasek wanilii. Na samym końcu masę delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek.

 

Przygotowaną masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 80 minut.

 

 

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia

 

Po ostudzeniu sernik obficie oprószyć cukrem pudrem.

Słodkości warte grzechu. Puszysty sernik waniliowy

 

 

MAR3STA 03.09.2012 11:48
wygląda genialnie i na pewno jest równie pyszny;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak