Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Przekładaniec czekoladowy z herbatnikami, kremem budyniowym i masą krówkową

Słodkie, słodsze, najsłodsze….

 

 

Nie lubię zimy. Zawsze wiąże się ona z moim ponurym nastrojem, brakiem chęci do działania… Ogólnym zniechęceniem… Najpopularniejszym sposobem poprawienia nastroju jest zjedzenie kawałka czekolady. A gdyby tak pójść dalej – zjedzenie porcji przekładańca czekoladowego z pewnością sprawi, że życie nabierze barw - choć przez chwilę ;)

 

 

Przekładaniec czekoladowy z herbatnikami, kremem budyniowym i masą krówkową

 

150 g mąki pszennej

120 g drobnego cukru

6 dużych jaj (osobno żółtka i białka)

2 łyżki kakao

1 łyżka oleju

1 łyżka wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Mąkę pszenną i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z drobnym cukrem. Cały czas ucierając dodawać wodę, olej i składniki sypkie. Na samym końcu połączyć z pianą ubitą z białek. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec 30 – 40 minut. Po ostudzeniu ciasto podzielić na dwie równe części.

 

 

100 g drobnego cukru

100 g miękkiego masła

50 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

500 ml mleka

2 żółtka

 

400 ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko połączyć z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego mleka. Połączyć składniki, cały czas energicznie mieszając. Zagotować, zestawić z ognia i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając po łyżce ostudzonego budyniu.

 

 

500 g masy krówkowej

100 g czekolady mlecznej

5 paczek herbatników (50 szt.)

 

W garnku zagotować wodę. Wstawić do niego puszkę z masą krówkową i gotować na małym ogniu przez 10 minut.

 

W formie ułożyć blat czekoladowego ciasta. Na cieście rozsmarować ¼ masy budyniowej i położyć warstwę herbatników. Kolejne warstwy ciasta stanowią: ⅓ masy krówkowej, ¼ masy budyniowej, herbatniki, ⅓ masy krówkowej, ¼ masy budyniowej, herbatniki, ⅓ masy krówkowej, ¼ masy budyniowej, blat ciasta czekoladowego, czekolada roztopiona w kąpieli wodnej.

 

Przygotowane ciasto schłodzić w lodówce.

 

Słodkości warte grzechu. Przekładaniec czekoladowy z herbatnikami, kremem budyniowym i masą krówkową

 

 

stokrotka 10.02.2012 13:10
ale smakowity

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak