Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Placuszki z jabłkiem

Słodkie i przepyszne. Najlepiej smakują zdjęte prosto z patelni, polane słodką śmietanką i oprószone cukrem pudrem.

 

 

 

Moje dzisiejsze śniadanie. Do tego szklanka gorącego kakao i od razu człowiek lepiej się czuje. Placuszki delikatne w smaku, słodkie – ale nie za bardzo, pachnące cynamonem i z dodatkiem jesiennych, soczystych jabłek oraz mascarpone. Idealne połączenie składników. Co więcej. Placuszki nie chłoną zbyt wiele tłuszczu i sprawdzą się doskonale nie tylko jako śniadanie, ale również podwieczorek, czy kolację. Zapraszam zatem na słodkości w cieplutkim wydaniu.

 

 

Placuszki z jabłkiem

 

Składniki na placuszki:

200 g mąki pszennej

150 g jabłek startych na grubych oczkach tarki

2 łyżki mascarpone

2 łyżki miodu

100 ml kefiru naturalnego

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

4 jaja (osobno żółtka i białka)

 

Dodatkowo:

cukier puder

słodka śmietanka

listki świeżej mięty

olej rzepakowy

 

Mąkę pszenną przesiać do misy. Wymieszać z sodą oczyszczoną, cynamonem i solą.

 

W jednym naczyniu umieścić kefir, żółtka, mascarpone i miód. Wymieszać składniki. Powstałą masę łączyć stopniowo z przygotowanymi jabłkami, składnikami sypkimi i na samym końcu z ubitą na sztywno pianą z białek.

 

Patelnię wysmarować olejem rzepakowym, a następnie dobrze rozgrzać. Łyżką nakładać po porcji przygotowanego ciasta. Smażyć na rumiano z jednej i drugiej strony. Podawać gorące, oblane słodką śmietanką, oprószone cukrem pudrem i udekorowane listkami świeżej mięty – w takiej ilości, w jakiej nam pasuje.

 

Słodkości warte grzechu. Placuszki z jabłkiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak