Słodkości warte grzechu. Placuszki z jabłkiem
Moje dzisiejsze śniadanie. Do tego szklanka gorącego kakao i od razu człowiek lepiej się czuje. Placuszki delikatne w smaku, słodkie – ale nie za bardzo, pachnące cynamonem i z dodatkiem jesiennych, soczystych jabłek oraz mascarpone. Idealne połączenie składników. Co więcej. Placuszki nie chłoną zbyt wiele tłuszczu i sprawdzą się doskonale nie tylko jako śniadanie, ale również podwieczorek, czy kolację. Zapraszam zatem na słodkości w cieplutkim wydaniu.
Placuszki z jabłkiem
Składniki na placuszki:
200 g mąki pszennej
150 g jabłek startych na grubych oczkach tarki
2 łyżki mascarpone
2 łyżki miodu
100 ml kefiru naturalnego
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
4 jaja (osobno żółtka i białka)
Dodatkowo:
cukier puder
słodka śmietanka
listki świeżej mięty
olej rzepakowy
Mąkę pszenną przesiać do misy. Wymieszać z sodą oczyszczoną, cynamonem i solą.
W jednym naczyniu umieścić kefir, żółtka, mascarpone i miód. Wymieszać składniki. Powstałą masę łączyć stopniowo z przygotowanymi jabłkami, składnikami sypkimi i na samym końcu z ubitą na sztywno pianą z białek.
Patelnię wysmarować olejem rzepakowym, a następnie dobrze rozgrzać. Łyżką nakładać po porcji przygotowanego ciasta. Smażyć na rumiano z jednej i drugiej strony. Podawać gorące, oblane słodką śmietanką, oprószone cukrem pudrem i udekorowane listkami świeżej mięty – w takiej ilości, w jakiej nam pasuje.