Słodkości warte grzechu. Odwrócony czekoladowiec z gruszkami

Opublikowano: 07.09.2012
Autor: Agnieszka_B
Słodkości warte grzechu. Odwrócony czekoladowiec z gruszkami
Idealna słodkość na pochmurne, deszczowe dni…

 

 

 

Kawałeczek takiego ciasta i dzień staje się piękniejszy. Nic więc dziwnego, że całe ciasto rozeszło się w mgnieniu oka. Mocno czekoladowe, pachnące cynamonem. Z dodatkiem soczystych gruszek. Owoce na cieście zawsze układałam na wierzchu lub mieszałam z ciastem. Tym razem przygotowałam ciasto odwrócone. Gruszki znalazły się bowiem na dnie formy… I muszę przyznać, że taki sposób bardzo mi się podoba.

 

   

Odwrócony czekoladowiec z gruszkami

 

300 g mąki pszennej

120 g brązowego cukru

120 g masła

80 g gorzkiej czekolady

300 ml maślanki naturalnej

sok wyciśnięty z połowy cytryny

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

4 jaja

4 gruszki

cukier puder

 

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym jaju, maślankę, sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę. Na samym końcu połączyć z wymieszanymi składnikami suchymi – mąką, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

 

Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm. Jej dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.

 

Gruszki obrać. Pokroić na plastry i ułożyć na dnie tortownicy. Przykryć przygotowaną masą czekoladową. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

 

Po ostudzeniu ciasto wyjąć na paterę do góry dnem. Oprószyć cukrem pudrem.

 


prymat