Mięso & spółka. Golonka w piwie

Opublikowano: 23.10.2012
Autor: Agnieszka_B
Mięso & spółka. Golonka w piwie
Często spotykam się z twierdzeniem, że golonka w piwie to typowo męska potrawa. Zdecydowanie się z tym nie zgadzam…

 

 

 

Dobrze przyrządzona golonka zaspokoi apetyt i mężczyzny i kobiety… Ilu kucharzy, tyle sposobów przyrządzania. Ja swojego ‘sposobu’ na golonkę szukałam dość długo. I udało się. Mięso zawsze wychodzi bardzo smaczne. A wszystko za sprawą aromatycznych i intensywnych w smaku przypraw oraz dodatków, najlepszych polskich warzyw i mięsa. Ja do przygotowania swoich użyłam golonek w siatce. Czym się różnią od tradycyjnych? Brakiem kości. A w zamian jest solidna porcja mięsa. Od początku bardzo mi przypasowały i tak już zostało. Zapraszam do wypróbowania.

 

    

Golonka w piwie

 

6 golonek w siatce

500 ml ciemnego piwa

100 ml zimnej wody

2 marchwie

1 pietruszka

1 cebula

½ selera

kawałek białej części pora (ok. 2 cm)

4 ząbki czosnku

4 liście laurowe

2 łyżki miodu akacjowego

2 łyżki majeranku

1 ½ łyżki ziaren czarnego pieprzu

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

1 łyżka ziaren ziela angielskiego

½ łyżki ziaren jałowca

1 łyżeczka ostrej mielonej papryki

¾ łyżeczki soli

olej rzepakowy

 

Golonki umyć pod bieżącą wodą (nie wyjmując z siatek). Osuszyć. Natrzeć marynatą przygotowaną z 4 łyżek oleju rzepakowego, miodu, sosu sojowego, ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, rozdrobnionych ziaren ziela angielskiego, jałowca i czarnego pieprzu, pokruszonych liści laurowych, oraz mielonej papryki. Przygotowane golonki ułożyć ciasno, jedna obok drugiej, w dużym, szklanym naczyniu. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 6 godzin do lodówki.

 

Przygotowane wcześniej mięso wyjąć. Zalać piwem, ponownie przykryć folią spożywczą. W takim stanie pozostawić w lodówce przez 8 godzin.

 

Mięso wraz z piwem przełożyć do garnka, Dodać wodę oraz warzywa – obrane i przepołowione marchwie, pietruszkę, seler i cebulę oraz kawałek pora.  Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i na wolnym ogniu gotować 80 minut.

 

Mięso wyjąć, usunąć z niego siatki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić olejem rzepakowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Zapiekać do czasu, aż się zrumienią. Obowiązkowo podawać z dodatkiem chrzanu.

 

 

Mięso & spółka. Golonka w piwie

prymat