Muffin to okrągłe ciastko w kształcie babeczki z różnymi dodatkami zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Ciastko to wywodzi się najprawdopodobniej z Wielkiej Brytanii, gdzie muffiny wypieka się z dodatkiem drożdży, w kształcie bardziej przypominającym nasze placki, czy racuchy. Od Anglików przepis przejęli Amerykanie, co dało początek muffinkom wypiekanym w formie babeczek.
Pieczenie muffinów pozwala na pełną dowolność w dodawaniu składników. Dodatki mogą być zarówno słodkie (rodzynki, bakalie, czekolada, owoce), jak i wytrawne (warzywa, mięso, ser). Mogą wyrastać z dodatkiem drożdży, sody lub proszku do pieczenia. Możemy …. niemal wszystko. Potrzeba tylko kilku składników, które są w zasięgu ręki, chęci do szybkiego połączenia składników i łasuchów nie potrafiących odmówić takim słodkościom.
A poniżej kilka moich muffinkowych propozycji.
Muffinki kokosowe z pomarańczą
160 g mąki pszennej
70 g drobnego cukru
50 g wiórek kokosowych
50 g miękkiego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
2 całe jaja
1 pomarańcza
skórka pomarańczowa kandyzowana
lukier
Do misy przesiać mąkę pszenną. Dodać pozostałe sypkie składniki: drobny cukier, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Do suchych składników wbić dwa jaja, dodać śmietanę, roztopione i przestudzone masło oraz obraną i pokrojoną w drobną kostkę pomarańczę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą przy użyciu drewnianej łyżki. Przygotowaną masą napełnić foremki do muffinek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 25 minut. Po wystudzeniu polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Muffinki czekoladowe z wiśniami
250 g mąki pszennej
150 g mlecznej czekolady
100 g drobnego cukru
100 g wiśni mrożonych
50 g chocolatta hot cherry
¾ szklanki kwaśnej śmietany
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 całe jaja
wiśnie kandyzowane
,
Mąkę pszenną przesiać do misy. Dodać pozostałe sypkie produkty: cukier, czekoladę w proszku oraz proszek do pieczenia. Wymieszać.
Do misy z sypkimi składnikami dodać śmietanę, oliwę, jaja, 5 dag posiekanej czekolady mlecznej oraz mrożone wiśnie pokrojone na drobniejsze części. Utrzeć na gładką masę przy użyciu drewnianej łyżki. Przygotowaną masą napełnić foremki do muffinek do ¾ wysokości.
Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po wystudzeniu posmarować pozostałą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i udekorować wiśniami kandyzowanymi.
Muffinki bananowe
350 g mąki pszennej
150 g drobnego cukru
150 g miękkiego masła
100 g kwaśnej śmietany
100 g płatków migdałowych
100 g konfitury wiśniowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 całe jaja
2 banany
sok z cytryny
skórka pomarańczowa kandyzowana
lukier
Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. W rondlu rozpuścić masło. Zdjąć z ognia, dodać banany, cukier i migdały. Połączyć składniki, rozgniatając większe kawałki widelcem. Do miazgi bananowo-migdałowej dodać całe jaja i śmietanę. Wymieszać. Dodać mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia. Przy użyciu drewnianej łyżki utrzeć na jednolitą masę.
Do foremek nałożyć po porcji ciasta (1/3 pozostawić). Na ciasto bananowe nałożyć po łyżeczce konfitury wiśniowej. Następnie przykryć pozostałym ciastem.
Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ostudzone muffinki polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Muffinki piernikowe z suszoną aronią
250 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru
100 g mlecznej czekolady
50 g suszonej aronii
50 g chocolatta hot cinamonn
¾ szklanki kefiru
3 łyżki oliwy
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 całe jaja
cukier puder
Mąkę pszenną przesiać do misy. Dodać pozostałe składniki: cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, czekoladę w proszku, kefir, oliwę, posiekaną czekoladę mleczną nadziewaną krówką, suszoną aronię oraz jaja. Wymieszać składniki na gładką masę. Przygotowaną masą napełnić foremki do muffinek do ¾ wysokości.
Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Wyjąć. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.