Słodkości warte grzechu. Muffinki

Opublikowano: 27.12.2011
Autor: Agnieszka_B
Słodkości warte grzechu. Muffinki
Dla muffinek można głowę stracić…

 

 

 

Muffin to okrągłe ciastko w kształcie babeczki z różnymi dodatkami zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Ciastko to wywodzi się najprawdopodobniej  z Wielkiej Brytanii, gdzie muffiny wypieka się z dodatkiem drożdży, w kształcie bardziej przypominającym nasze placki, czy racuchy. Od Anglików przepis przejęli Amerykanie, co dało początek muffinkom wypiekanym w formie babeczek.

 

Pieczenie muffinów pozwala na pełną dowolność w dodawaniu składników. Dodatki mogą być zarówno słodkie (rodzynki, bakalie, czekolada, owoce), jak i wytrawne (warzywa, mięso, ser). Mogą wyrastać z dodatkiem drożdży, sody lub proszku do pieczenia. Możemy …. niemal wszystko. Potrzeba tylko kilku składników, które są w zasięgu ręki, chęci do szybkiego połączenia składników i łasuchów nie potrafiących odmówić takim słodkościom.

 

A poniżej kilka moich muffinkowych propozycji.

 

 

 

Muffinki kokosowe z pomarańczą

 

160 g mąki pszennej

70 g drobnego cukru

50 g wiórek kokosowych

50 g miękkiego masła

2 łyżki kwaśnej śmietany

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

2 całe jaja

1 pomarańcza

skórka pomarańczowa kandyzowana

lukier

 

Do misy przesiać mąkę pszenną. Dodać pozostałe sypkie składniki: drobny cukier, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Do suchych składników wbić dwa jaja, dodać śmietanę, roztopione i przestudzone masło oraz obraną i pokrojoną w drobną kostkę pomarańczę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą przy użyciu drewnianej łyżki. Przygotowaną masą napełnić foremki do muffinek.

 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 25 minut. Po wystudzeniu polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

 

 Słodkości warte grzechu. Muffinki    Słodkości warte grzechu. Muffinki

 

 


Muffinki czekoladowe z wiśniami

 

250 g mąki pszennej

150 g mlecznej czekolady

100 g drobnego cukru

100 g wiśni mrożonych

50 g chocolatta hot cherry

¾ szklanki kwaśnej śmietany

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 całe jaja

wiśnie kandyzowane

,

Mąkę pszenną przesiać do misy. Dodać pozostałe sypkie produkty: cukier, czekoladę w proszku oraz proszek do pieczenia. Wymieszać.

 

Do misy z sypkimi składnikami dodać śmietanę, oliwę, jaja, 5 dag posiekanej czekolady mlecznej oraz mrożone wiśnie pokrojone na drobniejsze części. Utrzeć na gładką masę przy użyciu drewnianej łyżki. Przygotowaną masą napełnić foremki do muffinek do ¾ wysokości.

 

Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po wystudzeniu posmarować pozostałą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i udekorować wiśniami kandyzowanymi.

 

      Słodkości warte grzechu. Muffinki      Słodkości warte grzechu. Muffinki

 

 


Muffinki bananowe

 

350 g mąki pszennej

150 g drobnego cukru

150 g miękkiego masła

100 g kwaśnej śmietany

100 g płatków migdałowych

100 g konfitury wiśniowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 całe jaja

2 banany

sok z cytryny

skórka pomarańczowa kandyzowana

lukier

 

Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. W rondlu rozpuścić masło. Zdjąć z ognia, dodać banany, cukier i migdały. Połączyć składniki, rozgniatając większe kawałki widelcem. Do miazgi bananowo-migdałowej dodać całe jaja i śmietanę. Wymieszać. Dodać mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia. Przy użyciu drewnianej łyżki utrzeć na jednolitą masę.

 

Do foremek nałożyć po porcji ciasta (1/3 pozostawić). Na ciasto bananowe nałożyć po łyżeczce konfitury wiśniowej. Następnie przykryć pozostałym ciastem.

 

Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ostudzone muffinki polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

 

   Słodkości warte grzechu. Muffinki    Słodkości warte grzechu. Muffinki

 

 

 

Muffinki piernikowe z suszoną aronią

 

250 g mąki pszennej

100 g drobnego cukru

100 g mlecznej czekolady

50 g suszonej aronii

50 g chocolatta hot cinamonn

¾ szklanki kefiru

3 łyżki oliwy

3 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 całe jaja

cukier puder

 

Mąkę pszenną przesiać do misy. Dodać pozostałe składniki: cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, czekoladę w proszku, kefir, oliwę, posiekaną czekoladę mleczną nadziewaną krówką, suszoną aronię oraz jaja. Wymieszać składniki na gładką masę. Przygotowaną masą napełnić foremki do muffinek do ¾  wysokości.

Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Wyjąć. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Słodkości warte grzechu. Muffinki     Słodkości warte grzechu. Muffinki

prymat