Ciasteczka rozeszły się jeszcze cieplutkie. Pierwsze, co przykuwa uwagę, to czerwony wierzch tych maleńkich słodkości. Cukier dekoracyjny sprawdza się do prawdy znakomicie. Nie rozpuszcza się podczas pieczenia, dzięki czemu po wyjęciu z piekarnika wierzch ciasteczek zdobią mikroskopijne, czerwone kryształki. Ciasteczka można z łatwością przygotować – nie są bowiem pracochłonne, ale za to są przepyszne.
Migdałowe ciasteczka z chrupiącą bezą i cukrem czerwonym
180 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
100 g płatków migdałowych
80 g cukru kryształu
1 łyżka kefiru naturalnego
3 jaja – osobno żółtka i białka
szczypta soli
cukier czerwony
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać 30 g cukru, zmielone płatki migdałowe, masło pokrojone w kostkę, kefir oraz żółtka. Składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 7 mm. Przy użyciu literatki wycinać z ciasta krążki Przełożyć je na formę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać pozostały cukier. Nałożyć po łyżce przygotowanej masy na krążki. Całość posypać po wierzchu czerwonym cukrem. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.