Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Migdałowe ciasteczka z chrupiącą bezą i cukrem czerwonym

Połączenie mało słodkich, migdałowych spodów i przesłodkiej bezy. Wszystko obsypane niezwykle dekoracyjnym cukrem czerwonym. Pysznie!

 

 

 

Ciasteczka rozeszły się jeszcze cieplutkie. Pierwsze, co przykuwa uwagę, to czerwony wierzch tych maleńkich słodkości. Cukier dekoracyjny sprawdza się do prawdy znakomicie. Nie rozpuszcza się podczas pieczenia, dzięki czemu po wyjęciu z piekarnika wierzch ciasteczek zdobią mikroskopijne, czerwone kryształki. Ciasteczka można z łatwością przygotować – nie są bowiem pracochłonne, ale za to są przepyszne.

 

 

Migdałowe ciasteczka z chrupiącą bezą i cukrem czerwonym

 

180 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

100 g płatków migdałowych

80 g cukru kryształu

1 łyżka kefiru naturalnego

3 jaja – osobno żółtka i białka

szczypta soli

cukier czerwony

 

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać 30 g cukru, zmielone płatki migdałowe, masło pokrojone w kostkę, kefir oraz żółtka. Składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

 

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 7 mm. Przy użyciu literatki wycinać z ciasta krążki Przełożyć je na formę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.

 

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać pozostały cukier. Nałożyć po łyżce przygotowanej masy na krążki. Całość posypać po wierzchu czerwonym cukrem. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.

 

Słodkości warte grzechu. Migdałowe ciasteczka z chrupiącą bezą i cukrem czerwonym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak