Słodkości warte grzechu. Lukrowane ciasto z owocami i kremem jabłkowym

Opublikowano: 29.08.2012
Autor: Agnieszka_B
Słodkości warte grzechu. Lukrowane ciasto z owocami i kremem jabłkowym
Ciasto z owocami połączone z lekko kwaskowym kremem i słodziutkim lukrem.

 

 

 

Lukrowane ciasto z owocami i kremem jabłkowym

 

Ciasto z owocami:

450 g mąki pszennej + 2 łyżki

150 g śliwek

150 g drobnego cukru

100 g margaryny

150 ml maślanki naturalnej

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

4 duże jaja

2 jabłka

 

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym jaju, maślankę, sól, ekstrakt waniliowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do kwadratowej formy o boku 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Śliwki przekroić na połowę, wypestkować i obrać ze skórki. Dodać do jabłek i wymieszać z 2 łyżkami mąki pszennej. Owoce wyłożyć na wierzch przygotowanego ciasta. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić. Przekroić na połowę.

 

 

Krem jabłkowy:

200 g masła

80 g cukru kryształu

200 ml mleka

50 ml przegotowanej wody

6 dużych jabłek

2 opakowania budyniu waniliowego

2 żółtka

sok  wyciśnięty z połowy cytryny

 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Owoce umieścić w garnku. Posypać cukrem i podlać wodą. Dusić pod przykryciem 10 minut. Proszek budyniowy starannie połączyć z mlekiem i żółtkami. Dodać do gotujących jabłek. Ponownie zagotować, cały czas mieszając.

 

Ostudzoną masę jabłkową utrzeć na gładki krem z masłem i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Wstawić na 30 minut do lodówki. Przygotowanym kremem przełożyć ciasto.

 

Lukier pomarańczowy:

200 g cukru pudru

1 pomarańcza

 

Z pomarańczy wycisnąć sok. Dodać do niego cukier puder i wymieszać. Jeśli chcielibyśmy uzyskać gęstszą konsystencję lukru, należy dodać więcej cukru pudru. Lukier rozprowadzić po wierzchu ciasta.

 

Słodkości warte grzechu. Lukrowane ciasto z owocami i kremem jabłkowym

prymat