Lukrowane ciasto z owocami i kremem jabłkowym
Ciasto z owocami:
450 g mąki pszennej + 2 łyżki
150 g śliwek
150 g drobnego cukru
100 g margaryny
150 ml maślanki naturalnej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
4 duże jaja
2 jabłka
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym jaju, maślankę, sól, ekstrakt waniliowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do kwadratowej formy o boku 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Śliwki przekroić na połowę, wypestkować i obrać ze skórki. Dodać do jabłek i wymieszać z 2 łyżkami mąki pszennej. Owoce wyłożyć na wierzch przygotowanego ciasta. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić. Przekroić na połowę.
Krem jabłkowy:
200 g masła
80 g cukru kryształu
200 ml mleka
50 ml przegotowanej wody
6 dużych jabłek
2 opakowania budyniu waniliowego
2 żółtka
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Owoce umieścić w garnku. Posypać cukrem i podlać wodą. Dusić pod przykryciem 10 minut. Proszek budyniowy starannie połączyć z mlekiem i żółtkami. Dodać do gotujących jabłek. Ponownie zagotować, cały czas mieszając.
Ostudzoną masę jabłkową utrzeć na gładki krem z masłem i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Wstawić na 30 minut do lodówki. Przygotowanym kremem przełożyć ciasto.
Lukier pomarańczowy:
200 g cukru pudru
1 pomarańcza
Z pomarańczy wycisnąć sok. Dodać do niego cukier puder i wymieszać. Jeśli chcielibyśmy uzyskać gęstszą konsystencję lukru, należy dodać więcej cukru pudru. Lukier rozprowadzić po wierzchu ciasta.