Wróciły upały… Letni torcik z owocami idealnie sprawdzi się w upalne, letnie dni. Duży plus dla tej słodkości za to, że nie potrzeba dużo czasu do jej przygotowania. Dla mnie to szczególnie ważne, bo ostatnio czuję się zmęczona i nic mi się nie chce. Nawet przyrządzanie słodkości, które zawsze potrafiło mnie zrelaksować, nie przynosi efektu…. A co do torcika - po raz pierwszy używałam do przygotowania deseru barwników spożywczych. I muszę przyznać, że jestem średnio zadowolona. Myślałam że kolory będą bardziej intensywne i się rozczarowałam…. Ale deser jest pyszny ze względu na dużą ilość owoców.
Letni torcik z owocami
800 g owoców świeżych lub mrożonych
150 g cukru pudru
600 ml śmietany kremówki
80 ml mleka
4 łyżeczki żelatyny
2 opakowania podłużnych biszkoptów
żółty barwnik spożywczy
zielony barwnik spożywczy
galaretka cytrynowa
Galaretkę cytrynową przygotować według przepisu na opakowaniu, używając ¾ sugerowanej ilości wody. Ostudzić.
Przygotować tortownicę o średnicy około 20 cm. Wzdłuż boków formy i na jej dnie układać podłużne biszkopty, maczając je w ostudzonej galaretce.
Żelatynę namoczyć w gorącym mleku. Pozostawić, aby ostygła i napęczniała.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Połączyć z żelatyną. Masę śmietanową podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać 2 łyżki żółtego barwnika spożywczego i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na biszkopty ułożone na dnie formy. Do drugiej części masy śmietanowej dodać 2 łyżki zielonego barwnika spożywczego. Połączyć składniki i wyłożyć do formy. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Na masie śmietanowej ułożyć owoce – w moim przypadku były to świeże śliwki i brzoskwinie oraz mrożone czereśnie, truskawki i jagody. Wszystko zalać pozostałą, tężejącą galaretką. Dobrze schłodzić w lodówce.