Słodkości warte grzechu. Łaciate muffiny z brzoskwiniami

Opublikowano: 11.08.2012
Autor: Agnieszka_B
Słodkości warte grzechu. Łaciate muffiny z brzoskwiniami
U mnie wszyscy uwielbiają muffiny. I ci duzi, i ci mali. A ja muffiny uwielbiam piec…

 

 

 

Muffiny uwielbiam piec ze względu na ich prostotę. Nie muszę nawet wyciągać miksera w celu ich przygotowania. Wystarczy drewniana łyżka, potrzebne składniki, troszkę chęci, a czasem wyobraźni. Do ciasta na muffiny można bowiem wszystko dodać. I co najważniejsze – zawsze się udają.

 

 

Łaciate muffiny z brzoskwiniami

 

300 g mąki pszennej

100 g drobnego cukru

60 g masła

50 g mlecznej czekolady

250 ml maślanki

2 łyżki kakao

1 łyżka skórki otartej z cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

2 brzoskwinie

2 jaja

 

Mąkę przesiać do misy. Dodać cukier, skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wymieszać. W osobnym naczyniu połączyć maślankę, jaja i roztopione, a następnie ostudzone masło. Wymieszać składniki suche z płynnymi. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao. Połączyć składniki. Do foremek silikonowych, wyłożonych papilotkami nakładać na przemian ciasto jasne i czekoladowe (do 3/4 wysokości). Brzoskwinie obrać, usunąć z nich pestki i pokroić w kostkę. Przygotowane owoce ułożyć na wierzchu ciasta. Wstawić muffiy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Piec 20 minut. Po wystudzeniu udekorować roztopioną czekoladą.

 

 


prymat