Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Kubusiowe ciasto na czekoladowym spodzie

Zielono mi…

 

 

 

Ciasto niby banalne. Czekoladowy spód – lekki i puszysty, masa budyniowa – połączenie smaku banana, kiwi i wanilii, masa śmietanowa z agrestowa nutą i polewa z mlecznej, rozpływającej się w ustach czekolady…. Całość dostarcza fantastycznych doznań smakowych. 

 

 

 

Kubusiowe ciasto na czekoladowym spodzie

 

60 g mąki pszennej

40 g cukru pudru

1 łyżka kakao

½ łyżeczki proszku do pieczenia

3 duże jaja (osobno żółtka i białka)

 

Do misy przesiać mąkę pszenną i kakao. Wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać na przemian 9małymi porcjami) składniki sypkie i pianę ubitą z białek.

 

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 20 x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ostudzić.

 


120 g miękkiego masła

60 g drobnego cukru

1 l zielonego Kubusia banan-kiwi

2 duże budynie waniliowe

 

200 ml Kubusia wymieszać z proszkiem budyniowym. Pozostały sok zagotować z dodatkiem cukru. Do gotującego soku dodać rozprowadzony proszek budyniowy. Zagotować, cały czas mieszając. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając po łyżce ostudzonego kubusiowego budyniu. Tak przygotowany krem rozsmarować równomiernie na ostudzonym cieście czekoladowym.

 


40 szt. herbatników

 

Na masie kubusiowej rozłożyć herbatniki.

 


500 g serka waniliowego

70 g cukru pudru

500 ml śmietany 30%

galaretka agrestowa

 

Galaretkę rozprowadzić w 150 ml wrzątku. Pozostawić, aby ostygła. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Połączyć z serkiem waniliowym i zimną galaretką. Masę śmietanową wyłożyć na masę kubusiową. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

 


100 g czekolady mlecznej

serduszka galaretkowe

 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Udekorować wierzch ciasta. Podawać z serduszkami galaretkowymi.

 

Słodkości warte grzechu. Kubusiowe ciasto na czekoladowym spodzie

Monia87 09.02.2012 20:46
Znam to ciasto w troszkę innej wersji, prostszej, ale to wygląda bardzo smacznie i chętnie spróbuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak