Słodkości warte grzechu. Kruche oponki cytrynowo - imbirowe
Nawet sobie nie wyobrażacie ile te ciasteczka sprawiły mi radości. Ogólnie słodkości sprawiają mi mnóstwo radości. Tym bardziej, jeśli widzę jak szybko znikają i jak wszyscy pochłaniają je z ogromnym apetytem. Ciasteczka są kruche, smakują orzeźwiająco i pięknie pachną. Wyborne małe słodkości. Godne tego, aby ich spróbować.
Kruche oponki cytrynowo - imbirowe
240 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
50 g cukru kryształu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 cytryna
2 jaja – osobno żółtka i białka
szczypta soli
cukier perlisty
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać sól, cukier, mielony imbir, masło pokrojone w kostkę, kwaśną śmietanę, żółtka, otartą skórkę cytrynową i sok wyciśnięty z cytryny. Składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Przy użyciu literatki wycinać z ciasta krążki, a następnie w środku każdego krążka mniejsze – przy użyciu kieliszka. Przygotowane oponki posmarować z wierzchu białkiem i posypać cukrem perlistym. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 8 - 10 minut.