Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Kruche oponki cytrynowo - imbirowe

Ostatnio wzięło mnie na słodkości w wersji mini. Tym razem kruche ciasteczka łączące w sobie smak i zapach cytryny oraz imbiru.

 

 

 

Nawet sobie nie wyobrażacie ile te ciasteczka sprawiły mi radości. Ogólnie słodkości sprawiają mi mnóstwo radości. Tym bardziej, jeśli widzę jak szybko znikają i jak wszyscy pochłaniają je z ogromnym apetytem. Ciasteczka są kruche, smakują  orzeźwiająco i pięknie pachną. Wyborne małe słodkości. Godne tego, aby ich spróbować.

 

 

Kruche oponki cytrynowo - imbirowe

 

240 g mąki pszennej

120 g zimnego masła

50 g cukru kryształu

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 cytryna

2 jaja – osobno żółtka i białka

szczypta soli

cukier perlisty

 

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać sól, cukier, mielony imbir, masło pokrojone w kostkę, kwaśną śmietanę, żółtka, otartą skórkę cytrynową i sok wyciśnięty z cytryny. Składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

 

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Przy użyciu literatki wycinać z ciasta krążki, a następnie w środku każdego krążka mniejsze – przy użyciu kieliszka. Przygotowane oponki posmarować z wierzchu białkiem i posypać cukrem perlistym. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 8 - 10 minut.

 

Słodkości warte grzechu. Kruche oponki cytrynowo - imbirowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak