Słodkości warte grzechu. Kruche babeczki z kremem kawowym
Idealny deser dla zapracowanych. Nie trzeba bowiem robić wszystkiego od razu. Jednego dnia można przygotować kruche spody do babeczek. Drugiego – przygotować krem kawowy, napełnić nim kruche spody i udekorować te małe słodkości. Nie dość, że się człowiek nie napracuje, to w dodatku czerpie mnóstwo przyjemności. Zwłaszcza, że efekt końcowy był… obłędnie pyszny!
Kruche babeczki z kremem kawowym
Ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
50 g drobnego cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 żółtka
szczypta soli
Mąkę pszenną przesiać do misy. Dodać do niej cukier, sól, żółtka, śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść gładkie ciasto i uformować w kulę. Owinięte folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wycinać z niego krążki. Krążkami wylepiać foremki do babeczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec 15 – 20 minut. Ostudzić.
Krem kawowy:
150 g mascarpone
100 g nutelli
70 g gorzkiej czekolady
50 g cukru pudru
150 ml śmietany 30 %
30 ml espresso
1 łyżka likieru kawowego
Mascarpone utrzeć na gładką masę z nutellą. Do masy dodać śmietanę ubitą na sztywno z dodatkiem cukru pudru, rozpuszczoną gorzką czekoladę, espresso oraz likier kawowy. Przygotowanym kremem napełnić kruche babeczki. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Składniki dodatkowe:
50 g czekolady mlecznej
2 łyżki śmietany 30 %
żółte maliny
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Przełożyć do szklanki żaroodpornej. Do czekolady dodać śmietanę. Wstawić do mikrofali i podgrzewać do czasu, aż składniki się połączą. Babeczki udekorować przygotowaną polewą i malinami.