Kolejna odsłona sernikowa. Tym razem proponuję kokosowy sernik z czekoladą. Połączenie tradycyjnego kruchego spodu, masy serowej o smaku kokosa z widocznymi kleksami czekolady i rozpływającej się w ustach polewy… Idealna kompozycja. Sernik nie jest ani za słodki, ani mało słodki. I to połączenie smaku kokosowego z czekoladą… Koniecznie musicie wypróbować.
Kokosowy sernik z czekoladą
Kruchy spód:
200 g mąki pszennej
110 g zimnego masła
50 g drobnego cukru
1 łyżka śmietany 12 %
2 żółtka
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać do niej zimne masło, cukier, śmietanę i żółtka. Składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć na dno tortownicy o średnicy 25 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Piec 12 minut. Ostudzić.
Masa serowa:
600 g półtłustego twarogu
250 g mascarpone
200 g czekolady mlecznej
160 g drobnego cukru
300 ml mleczka kokosowego
2 opakowania budyniu kokosowy
7 białek
3 żółtka
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Twaróg półtłusty trzykrotnie przemielić. Żółtka utrzeć z cukrem na parze. Odstawić na 10 minut, po czym połączyć z twarogiem, mascarpone, mleczkiem kokosowym, proszkiem budyniowym oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Na samym końcu masę delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek.
Połowę przygotowanej masy serowej wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Następnie rozłożyć posiekaną czekoladę mleczną i wyłożyć resztę masy serowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 90 minut.
Składniki dodatkowe:
50 g czekolady mlecznej
2 łyżki śmietany 30 %
2 łyżki likieru kokosowego
cukier puder do oprószenia
Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej. Połączyć ze śmietaną 30 % i likierem kokosowym. Przygotowaną polewą udekorować sernik. Dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.