Słodkości warte grzechu. Kokosowy sernik z czekoladą

Opublikowano: 04.09.2012
Autor: Agnieszka_B
Słodkości warte grzechu. Kokosowy sernik z czekoladą
Słodkość, obok której nie można przejść obojętnie…

 

 

 

Kolejna odsłona sernikowa. Tym razem proponuję kokosowy sernik z czekoladą. Połączenie tradycyjnego kruchego spodu, masy serowej o smaku kokosa z widocznymi kleksami czekolady i rozpływającej się w ustach polewy… Idealna kompozycja. Sernik nie jest ani za słodki, ani mało słodki. I to połączenie smaku kokosowego z czekoladą… Koniecznie musicie wypróbować.

 

   

Kokosowy sernik z czekoladą

 

Kruchy spód:

200 g mąki pszennej

110 g zimnego masła

50 g drobnego cukru

1 łyżka śmietany 12 %

2 żółtka

 

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać do niej zimne masło, cukier, śmietanę i żółtka. Składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut.

 

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć na dno tortownicy o średnicy 25 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Piec 12 minut. Ostudzić.

 

 

Masa serowa:

600 g półtłustego twarogu

250 g mascarpone

200 g czekolady mlecznej

160 g drobnego cukru

300 ml mleczka kokosowego

2 opakowania budyniu kokosowy

7 białek

3 żółtka

sok  wyciśnięty z połowy cytryny

 

Twaróg półtłusty trzykrotnie przemielić. Żółtka utrzeć z cukrem na parze. Odstawić na 10 minut, po czym połączyć z twarogiem, mascarpone, mleczkiem kokosowym, proszkiem budyniowym oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Na samym końcu masę delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek.

 

Połowę przygotowanej masy serowej wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Następnie rozłożyć posiekaną czekoladę mleczną i wyłożyć resztę masy serowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 90 minut.

 

 

Składniki dodatkowe:

50 g czekolady mlecznej

2 łyżki śmietany 30 %

2 łyżki likieru kokosowego

cukier puder do oprószenia

 

Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej. Połączyć ze śmietaną 30 % i likierem kokosowym. Przygotowaną polewą udekorować sernik. Dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

 


prymat