Słodkości warte grzechu. Karpatka królewska

Opublikowano: 04.02.2012
Autor: Agnieszka_B
Słodkości warte grzechu. Karpatka królewska
Zawsze mi się wydawało, że karpatka jest trudna do zrobienia.

 

 

Karpatka jest wyrobem cukierniczym w postaci dwóch warstw ciasta przełożonych kremem budyniowym.

 

Bazą karpatki jest ciasto parzone, do którego ja jakoś nie mogłam się przekonać. A przygotowałam się bardzo starannie – przeglądając artykuły wraz z uwagami do przygotowania ciasta i niebywale apetyczne fotografie z uwidocznionym efektem końcowym. Oczami wyobraźni widziałam pięknie wypieczone ciasto z nieregularną powierzchnią przypominającą góry. Kierując mój tok myślenia na pozytywne tory (przecież nie mogło się nie udać!) zabrałam się do pracy. I jakież było moje zdziwienie gdy pierwsze upieczone ciasto okazało się MEGA zakalcem.

 

Jednak praktyka czyni mistrza…

 

 

Karpatka królewska

 

160 g mąki pszennej

125 g masła

250 ml wody

5 dużych jaj

½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masło przełożyć do garnka, rozpuścić. Dodać wodę i doprowadzić składniki do wrzenia. Wsypać przesianą mąkę. Zagotować, cały czas mieszając (masa musi mieć jednolitą konsystencję). Po lekkim przestudzeniu dodać jaja i proszek do pieczenia. Utrzeć gładkie ciasto i podzielić na dwie, równe części. Jedną część ciasta rozprowadzić w przygotowanej prostokątnej formie do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu pozostawić ciasto przez 15 minut w piekarniku. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta.

 

140 g mąki ziemniaczanej

100 g mąki pszennej

100 g drobnego cukru

100 g masła

500 ml mleka

2 żółtka

laska wanilii

 

W garnku zagotować 350 ml mleka, masło oraz cukier. Pozostałe mleko połączyć z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, żółtkami oraz ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Dodać do gotującego mleka. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gorący krem waniliowy wyłożyć na jedno z upieczonych ciast.

 

200 g czekolady mlecznej

140 g mąki ziemniaczanej

100 g mąki pszennej

80 g masła

70 g drobnego cukru

500 ml mleka

 

W garnku umieścić 350 ml mleka, czekoladę mleczną, masło i cukier. Zagotować i dodać obie mąki rozprowadzone pozostałym mlekiem. Zagotować, cały czas mieszając. Wyłożyć na krem waniliowy.

 

Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Pozostawić, aby napęczniała. Schłodzone mleczko kokosowe otworzyć. Kremową część mleczka przełożyć do metalowej misy. Ubijać mikserem na wysokich obrotach przez 2 minuty. Połączyć z cukrem pudrem i żelatyną. Przygotowaną masę kokosową wyłożyć na krem czekoladowy. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko dociskając. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

 

 

prymat