Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Kaiserschmarrn

Jaki powinien być? Niebiańsko słodki, puszysty. Raz zrobiony sprawia, że chętnie do niego wracamy.



Austriacki Kaiserschmarrn to deser z historią. Do jego przygotowania nie potrzeba wiele. Wystarczy mąka, mleko, jaja, cukier. Efekt końcowy niegdyś zachwycił cesarza Franciszka Józefa I. Nic więc dziwnego, że teraz zachwyca … mojego małżonka.

 


Kaiserschmarrn

 

125 ml mleka

12,5 dag maki pszennej

6 dag cukru

5 dag rodzynek królewskich

150 ml rumu

5 jaj

szczypta soli

masło (do smażenia)

cukier puder (do posypania)

 


Rodzynki zalać rumem i odstawić na dwie godziny.

 

Do misy wlać mleko, dodać mąkę pszenną, cukier, żółtka i szczyptę soli. Wymieszać i na samym końcu delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek, Na dużej patelni rozgrzać masło, wylać cisto i smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Następnie ‘’omlet’’ delikatnie, za pomocą widelca podzielić na niewielkie kęsy. Dodać rodzynki, chwilę podpiec, wyjąć i posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują z powidłami śliwkowymi.

 

Słodkości warte grzechu. Kaiserschmarrn

 

Słodkości warte grzechu. Kaiserschmarrn

 

Dopiero po zjedzeniu mojego Kaiserschmarrn zorientowałam się, że zapomniałam dodać rodzynek. I niestety musiałam je zjeść osobno. Mimo tego smakowały obłednie:) 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak