Słodkości warte grzechu. Jesienna pychotka

Opublikowano: 30.09.2012
Autor: Agnieszka_B
Słodkości warte grzechu. Jesienna pychotka
Ciasto, które uzależnia... Jest przepysznym połączeniem warstwy kruchej, bezowej, konfitury, orzechów i kremu budyniowego.

 

 

 

Pychota (znana również jako Pani Walewska) troszkę zmodyfikowana. Zmodyfikowana, bo w jesiennej odsłonie. Z dodatkiem orzechów włoskich, jabłka i domowej konfitury wiśniowo - śliwkowej. Pychotka jest być może pracochłonna, ale z pewnością nie jest trudna w przygotowaniu. Przerazić może ilość składników i etapów przygotowania. Ale dla efektu końcowego warto nad nią popracować. Jest pyszna i zawiera wszystko to, co większość z nas lubi. Zatem zapraszam do wypróbowania…

 

 

Jesienna pychotka

 

Ciasto kruche:

600 g mąki pszennej

300 g zimnego masła

100 g drobnego cukru

1 łyżka kwaśnej śmietany

1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej

6 żółtek

laska wanilii

szczypta soli

 

Beza:

150 g drobnego cukru

6 białek

 

Krem budyniowy:

200 g masła

100 g drobnego cukru

700 ml mleka

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

1 jabłko

1 żółtko

½ laski wanilii

 

Składniki dodatkowe:

400 g domowej konfitury wiśniowo - śliwkowej

250 g posiekanych orzechów włoskich

100 g czekolady mlecznej

 

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać do niej sodę oczyszczoną oraz sól. Delikatnie wymieszać. Zrobić wgłębienie po środku i dodać pozostałe składniki - cukier, żółtka, śmietanę, ziarenka wyskrobane z laski wanilii oraz masło pokrojone w kostkę. Zagnieść kruche ciasto i podzielić na dwie równe części. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

 

Przygotować dwie jednakowe formy o wymiarach 20 x 30 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część ciasta kruchego rozwałkować i umieścić w przygotowanych formach. Pozakłuwać widelcem. Na cieście kruchym rozsmarować konfiturę wiśniowo - śliwkową (rozdzielając ja równo pomiędzy dwie formy).

 

Przygotować bezę – białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru. Podzielić na dwie równe części i rozsmarować na warstwie konfitury. Oba przygotowane ciasta posypać po wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi (pozostawiając niewielką ich część do posypania wierzchu). Formy wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec 60 minut. Wyjąć i ostudzić.

 

Przygotować krem budyniowy. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, posypać cukrem i podlać odrobiną zimnej wody. Gotować pod przykryciem 10 minut. Zmiksować na gładką masę przy użyciu blendera. Do musu jabłkowego dodać ¾ mleka i ziarenka z laski wanilii. Zagotować. Pozostałą część mleka połączyć z obiema makami i żółtkiem. Dodać do gotującego mleka ‘jabłkowego’. Doprowadzić do wrzenia, energicznie mieszając. Po ostudzeniu połączyć z masłem.

 

Na jedno z upieczonych ciast nałożyć krem. Przykryć drugim blatem ciasta, odwracając go orzechami do dołu. Dobrze docisnąć (najlepiej pozostawić ‘dociśnięte’ przez całą noc). Wierzch ciasta udekorować roztopioną czekoladą i pozostałymi orzechami.

 

prymat