Słodkości warte grzechu. Eklerki

Opublikowano: 05.02.2012
Autor: Agnieszka_B
Słodkości warte grzechu. Eklerki
Zachwycają prostotą i lekkością. Zachwycają również niebanalnym smakiem. I to w taki sposób, którego nie da się nie lubić.

 

 

 

Eklerek jest podłużnym ciastkiem z ciasta parzonego. Po przecięciu na dwie części jest napełniany kremem lub bitą śmietaną. Wierzch ciastka jest obowiązkowo oblewany czekoladą.

 


Eklerek został najprawdopodobniej stworzony w XIX wieku przez francuskiego kucharza – Marie- Antoine Caréme.

 

 

Eklerki z granatową masą śmietanową

 

80 g mąki pszennej

60 g masła

120 ml wody

3 duże jaja

szczypta proszku do pieczenia

 

Masło przełożyć do garnka, rozpuścić. Dodać wodę i doprowadzić składniki do wrzenia. Wsypać przesianą mąkę. Zagotować, cały czas mieszając (masa musi mieć jednolitą konsystencję). Po lekkim przestudzeniu dodać jaja i proszek do pieczenia. Utrzeć gładkie ciasto. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne ciastka (niezbyt ciasno, bo urosną podczas pieczenia). Piec około 12 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu pozostawić ciasta przez kilka minut w piekarniku.

 

100 g mlecznej czekolady

70 g cukru pudru

400 ml śmietany 30%

50 ml mleka

150 ml soku wyciśniętego z granatu

2 łyżki żelatyny

 

Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Pozostawić, aby napęczniała. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dosypując pod koniec ubijania cukier puder. Połączyć z sokiem granatowym i żelatyną.

 

Każdą upieczoną eklerkę przekroić na połowę. Napełnić przygotowaną masą o smaku granatu. Udekorować czekoladą mleczną roztopioną w kąpieli wodnej.  

 

Słodkości warte grzechu. Eklerki

  

 

 

prymat