Eklerek jest podłużnym ciastkiem z ciasta parzonego. Po przecięciu na dwie części jest napełniany kremem lub bitą śmietaną. Wierzch ciastka jest obowiązkowo oblewany czekoladą.
Eklerek został najprawdopodobniej stworzony w XIX wieku przez francuskiego kucharza – Marie- Antoine Caréme.
Eklerki z granatową masą śmietanową
80 g mąki pszennej
60 g masła
120 ml wody
3 duże jaja
szczypta proszku do pieczenia
Masło przełożyć do garnka, rozpuścić. Dodać wodę i doprowadzić składniki do wrzenia. Wsypać przesianą mąkę. Zagotować, cały czas mieszając (masa musi mieć jednolitą konsystencję). Po lekkim przestudzeniu dodać jaja i proszek do pieczenia. Utrzeć gładkie ciasto. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne ciastka (niezbyt ciasno, bo urosną podczas pieczenia). Piec około 12 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu pozostawić ciasta przez kilka minut w piekarniku.
100 g mlecznej czekolady
70 g cukru pudru
400 ml śmietany 30%
50 ml mleka
150 ml soku wyciśniętego z granatu
2 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Pozostawić, aby napęczniała. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dosypując pod koniec ubijania cukier puder. Połączyć z sokiem granatowym i żelatyną.
Każdą upieczoną eklerkę przekroić na połowę. Napełnić przygotowaną masą o smaku granatu. Udekorować czekoladą mleczną roztopioną w kąpieli wodnej.