Słodkości warte grzechu. Czekoladowy torcik z herbacianą masą

Opublikowano: 24.08.2012
Autor: Agnieszka_B
Słodkości warte grzechu. Czekoladowy torcik z herbacianą masą
Kolejna propozycja z zieloną herbatą. Tym razem jednak w połączeniu z ciastem czekoladowym.

 

 

 

Jak już pisałam wcześniej – kocham ciasta czekoladowe. Przede wszystkim za ich doskonały smak. Można je przygotować z różnymi dodatkami, używając swojej wyobraźni i dostosowując ją do swoich możliwości. Moja dzisiejsza propozycja to czekoladowy torcik z herbacianą masą. Herbaciana masa oczywiście na bazie bitej śmietany. I pyszne, delikatne ciasto z wyczuwalnym smakiem dobrej, gorzkiej czekolady… Po prostu pyszny!

 

    

Czekoladowy torcik z herbacianą masą

 

Składniki na ciasto czekoladowe:

400 g mąki pszennej

300 g cukru pudru

200 g masła

100 g gorzkiej czekolady

100 ml maślanki

1 łyżka kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki mielonego imbiru

6 jaj

 

Składniki na masę herbacianą:

600 ml śmietany 30 %

100 ml mleka

3 łyżki zielonej herbaty w proszku – Matcha

3 łyżeczki żelatyny spożywczej

 

Do dekoracji:

50 g czekolady mlecznej

 

 

W wysokim naczyniu umieścić maślankę i jaja. Zmiksować, wlewając wolnym strumieniem roztopioną gorzką czekoladę. W osobnym naczyniu połączyć składniki suche: przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mielony imbir. Masło utrzeć z połową cukru pudru na puszystą masę. Utartą masę połączyć ze składnikami płynnymi oraz przygotowanymi składnikami sypkimi. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy około 20 cm. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

 

Mleko zagotować. Podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać żelatynę, wymieszać i pozostawić, aby napęczniała. W drugiej części mleka rozprowadzić zieloną herbatę. Ostudzić.

 

Śmietanę 30% ubić na sztywno z dodatkiem pozostałego cukru pudru (150 g). Połączyć z zieloną herbatą oraz żelatyną.

 

Ciasto czekoladowe przekroić w taki sposób, aby powstały trzy blaty o podobnej szerokości (co mi nie zawsze się udaje). Czekoladowe blaty przełożyć przygotowaną masą herbacianą. Wierzch ciasta również posmarować masą. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować mleczną czekoladą.

 

Słodkości warte grzechu. Czekoladowy torcik z herbacianą masą 

prymat