Jak już pisałam wcześniej – kocham ciasta czekoladowe. Przede wszystkim za ich doskonały smak. Można je przygotować z różnymi dodatkami, używając swojej wyobraźni i dostosowując ją do swoich możliwości. Moja dzisiejsza propozycja to czekoladowy torcik z herbacianą masą. Herbaciana masa oczywiście na bazie bitej śmietany. I pyszne, delikatne ciasto z wyczuwalnym smakiem dobrej, gorzkiej czekolady… Po prostu pyszny!
Czekoladowy torcik z herbacianą masą
Składniki na ciasto czekoladowe:
400 g mąki pszennej
300 g cukru pudru
200 g masła
100 g gorzkiej czekolady
100 ml maślanki
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki mielonego imbiru
6 jaj
Składniki na masę herbacianą:
600 ml śmietany 30 %
100 ml mleka
3 łyżki zielonej herbaty w proszku – Matcha
3 łyżeczki żelatyny spożywczej
Do dekoracji:
50 g czekolady mlecznej
W wysokim naczyniu umieścić maślankę i jaja. Zmiksować, wlewając wolnym strumieniem roztopioną gorzką czekoladę. W osobnym naczyniu połączyć składniki suche: przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mielony imbir. Masło utrzeć z połową cukru pudru na puszystą masę. Utartą masę połączyć ze składnikami płynnymi oraz przygotowanymi składnikami sypkimi. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy około 20 cm. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Mleko zagotować. Podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać żelatynę, wymieszać i pozostawić, aby napęczniała. W drugiej części mleka rozprowadzić zieloną herbatę. Ostudzić.
Śmietanę 30% ubić na sztywno z dodatkiem pozostałego cukru pudru (150 g). Połączyć z zieloną herbatą oraz żelatyną.
Ciasto czekoladowe przekroić w taki sposób, aby powstały trzy blaty o podobnej szerokości (co mi nie zawsze się udaje). Czekoladowe blaty przełożyć przygotowaną masą herbacianą. Wierzch ciasta również posmarować masą. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować mleczną czekoladą.