Słodkości warte grzechu. Cytrynowa tarta z jagodami i chrupiącą bezą
Cytrynowa tarta z jagodami i chrupiącą bezą
Kruchy spód:
200 g mąki pszennej
110 g zimnego masła
80 g drobnego cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
2 żółtka
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zrobić wgłębienie po środku uzupełniając je masłem, żółtkami, skórką cytrynową, śmietaną i cukrem. Posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć do formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec 12 minut. Ostudzić.
Krem cytrynowy:
250 ml śmietany 30 %
100 g drobnego cukru
4 łyżki mąki kukurydzianej
6 dużych jaj
3 cytryny
laska wanilii
Cytryny sparzyć gorącą wodą i osuszyć. Zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Umieścić w szklanym naczyniu. Dodać pozostałe składniki – cukier, mąkę kukurydzianą, śmietanę, jaja i ziarenka z laski wanilii. Zmiksować wszystkie składniki. Przygotowaną masę wylać na podpieczony spód. Piec 10 minut w 200°C.
Pozostałe składniki:
300 g jagód
200 g cukru pudru
6 białek
cukier perlisty
Jagody rozsypać na kremie cytrynowym. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wyłożyć na jagody i posypać po wierzchu cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 120°C. Piec 70 minut. Ostudzić.