Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Cytrynowa tarta z jagodami i chrupiącą bezą

Tarta, która smakuje wyśmienicie…

 

 

 

Cytrynowa tarta z jagodami i chrupiącą bezą

 

Kruchy spód:

200 g mąki pszennej

110 g zimnego masła

80 g drobnego cukru

1 łyżka kwaśnej śmietany

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z cytryny

2 żółtka

 

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zrobić wgłębienie po środku uzupełniając je masłem, żółtkami, skórką cytrynową, śmietaną i cukrem. Posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut.

 

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć do formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec 12 minut. Ostudzić.

 

 

Krem cytrynowy:

250 ml śmietany 30 %

100 g drobnego cukru

4 łyżki mąki kukurydzianej

6 dużych jaj

3 cytryny

laska wanilii

 

Cytryny sparzyć gorącą wodą i osuszyć. Zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Umieścić w szklanym naczyniu. Dodać pozostałe składniki – cukier, mąkę kukurydzianą, śmietanę, jaja i ziarenka z laski wanilii. Zmiksować wszystkie składniki. Przygotowaną masę wylać na podpieczony spód. Piec 10 minut w 200°C.

 

Pozostałe składniki:

300 g jagód

200 g cukru pudru

6 białek

cukier perlisty

 

Jagody rozsypać na kremie cytrynowym. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wyłożyć na jagody i posypać po wierzchu cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 120°C. Piec 70 minut. Ostudzić.

 

Słodkości warte grzechu. Cytrynowa tarta z jagodami i chrupiącą bezą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak