Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Ciasto drożdżowe w czekoladowym wydaniu

Czy ciasto drożdżowe może czymś zaskoczyć? Hm… A co powiecie na jego czekoladową wersję?

 

 

 

Mnie osobiście bardzo zaskoczyło… A wszystko za sprawą czekolady. Jakoś nie mogłam sobie wyobrazić jak ciasto drożdżowe z jej dodatkiem będzie wyglądało, a tym bardziej smakowało.  Pierwsze co mnie urzekło to fantastyczny zapach czekolady unoszący się po domu podczas pieczenia. Po ostudzeniu zachwycało mnie już wszystko – kolor ciasta, jego puszystość, lekkość i obłędny czekoladowy smak połączony z jabłkami i rodzynkami i nadzwyczaj pyszną kruszonką. Polecam wielbicielom czekolady i nie tylko :-) 

 

 

Ciasto drożdżowe w czekoladowym wydaniu

 

Składniki na ciasto czekoladowe:

600 g mąki pszennej

100 g drobnego cukru

100 g masła

100 g rodzynek królewskich

100 g czekolady mlecznej

50 g czekolady gorzkiej

16 g suchych drożdży

200 ml jogurtu naturalnego

100 ml mleka

100 ml wódki grejpfrutowej 

5 łyżek miodu

2 łyżki kakao

½ łyżeczki mielonego kardamonu

½ łyżeczki cynamonu

3 perlicze jaja

3 duże jabłka

sok wyciśnięty z połowy cytryny

szczypta soli

 

Mąkę pszenną przesiać przez sito. Dodać do niej suche drożdże, drobny cukier, kakao, kardamon i szczyptę soli. Wymieszać składniki suche. W rondelku umieścić masło, mleko, czekoladę mleczną, czekoladę gorzką oraz 3 łyżki miodu. Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż składniki się połączą. Lekko przestudzoną masę czekoladową połączyć z jajami i jogurtem naturalnym. Dodać do składników suchych i wyrobić gładkie ciasto – spokojnie można to zrobić mikserem ponieważ ciasto będzie miało dość ‘lejącą’ konsystencję. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 30 x 15 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić pod przykryciem na 20 minut.

 

Rodzynki zalać wódką grejpfrutową. Odstawić na 30 minut, po czym przelać przez sito. Jabłka obrać. Każde pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić na plastry. Przełożyć do szklanej misy i skropić sokiem z cytryny. Do jabłek dodać osączone rodzynki, 2 łyżki miodu i cynamon. Wymieszać i rozłożyć na wyrośniętym cieście czekoladowym.

 

Składniki na czekoladową kruszonkę:

200 g mąki pszennej

80 g masła

60 g drobnego cukru

2 łyżki kakao

1 łyżka klasycznej czekolady w proszku

 

Składniki dodatkowe:

cukier puder – do oprószenia

 

Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w jednym naczyniu. Rozetrzeć palcami tak, aby powstała kruszonka. Rozsypać na warstwie jabłek z rodzynkami.

 

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 45 – 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

 

Słodkości warte grzechu. Ciasto drożdżowe w czekoladowym wydaniu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak