Słodkości warte grzechu. Ciasto drożdżowe w czekoladowym wydaniu
Mnie osobiście bardzo zaskoczyło… A wszystko za sprawą czekolady. Jakoś nie mogłam sobie wyobrazić jak ciasto drożdżowe z jej dodatkiem będzie wyglądało, a tym bardziej smakowało. Pierwsze co mnie urzekło to fantastyczny zapach czekolady unoszący się po domu podczas pieczenia. Po ostudzeniu zachwycało mnie już wszystko – kolor ciasta, jego puszystość, lekkość i obłędny czekoladowy smak połączony z jabłkami i rodzynkami i nadzwyczaj pyszną kruszonką. Polecam wielbicielom czekolady i nie tylko :-)
Ciasto drożdżowe w czekoladowym wydaniu
Składniki na ciasto czekoladowe:
600 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru
100 g masła
100 g rodzynek królewskich
100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
16 g suchych drożdży
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml mleka
100 ml wódki grejpfrutowej
5 łyżek miodu
2 łyżki kakao
½ łyżeczki mielonego kardamonu
½ łyżeczki cynamonu
3 perlicze jaja
3 duże jabłka
sok wyciśnięty z połowy cytryny
szczypta soli
Mąkę pszenną przesiać przez sito. Dodać do niej suche drożdże, drobny cukier, kakao, kardamon i szczyptę soli. Wymieszać składniki suche. W rondelku umieścić masło, mleko, czekoladę mleczną, czekoladę gorzką oraz 3 łyżki miodu. Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż składniki się połączą. Lekko przestudzoną masę czekoladową połączyć z jajami i jogurtem naturalnym. Dodać do składników suchych i wyrobić gładkie ciasto – spokojnie można to zrobić mikserem ponieważ ciasto będzie miało dość ‘lejącą’ konsystencję. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 30 x 15 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić pod przykryciem na 20 minut.
Rodzynki zalać wódką grejpfrutową. Odstawić na 30 minut, po czym przelać przez sito. Jabłka obrać. Każde pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić na plastry. Przełożyć do szklanej misy i skropić sokiem z cytryny. Do jabłek dodać osączone rodzynki, 2 łyżki miodu i cynamon. Wymieszać i rozłożyć na wyrośniętym cieście czekoladowym.
Składniki na czekoladową kruszonkę:
200 g mąki pszennej
80 g masła
60 g drobnego cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka klasycznej czekolady w proszku
Składniki dodatkowe:
cukier puder – do oprószenia
Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w jednym naczyniu. Rozetrzeć palcami tak, aby powstała kruszonka. Rozsypać na warstwie jabłek z rodzynkami.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 45 – 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.