Słodkości warte grzechu. Ciasto czekoladowe z cukinią

Opublikowano: 02.08.2012
Autor: Agnieszka_B
Słodkości warte grzechu. Ciasto czekoladowe z cukinią
Dlaczego by nie spróbować…

 

 

 

Jakoś nie mogłam się przekonać do ciasta z dodatkiem cukinii. Do czasu… aż nie spróbowałam. Ciasto wyszło przepyszne. Mocno czekoladowe, delikatne, wilgotne i co ciekawe, bez wyczuwalnego smaku cukinii.

 

 

Ciasto czekoladowe z cukinią

 

400 g mąki pszennej

180 g miękkiego masła

150 g gęstego jogurtu naturalnego

100 g cukru pudru

50 g cukru brązowego

50 g gorzkiej czekolady

50 g kakao

50 g czekolady w proszku

80 ml naparu kawy rozpuszczalnej

3 duże jaja

2 łyżki miodu

1½ łyżeczki sody oczyszczonej

½  łyżeczki proszku do pieczenia

cukinia średniej wielkości

szczypta soli

 

czekolada mleczna

posiekane orzechy włoskie

 

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym jaju. Połączyć z brązowym cukrem, jogurtem naturalnym, kawą rozpuszczalną oraz miodem. Mąkę pszenną wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, kakao oraz czekoladą w proszku. Sypkie składniki dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Na samym końcu wymieszać przygotowane ciasto z obraną i startą na grubych oczkach tarki cukinią oraz posiekaną gorzką czekoladą.

 

Przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piec około 50 minut.

 

Po wystudzeniu ciasto udekorować roztopioną mleczną czekoladą i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi.

 


 

 

 


prymat