Jakoś nie mogłam się przekonać do ciasta z dodatkiem cukinii. Do czasu… aż nie spróbowałam. Ciasto wyszło przepyszne. Mocno czekoladowe, delikatne, wilgotne i co ciekawe, bez wyczuwalnego smaku cukinii.
Ciasto czekoladowe z cukinią
400 g mąki pszennej
180 g miękkiego masła
150 g gęstego jogurtu naturalnego
100 g cukru pudru
50 g cukru brązowego
50 g gorzkiej czekolady
50 g kakao
50 g czekolady w proszku
80 ml naparu kawy rozpuszczalnej
3 duże jaja
2 łyżki miodu
1½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
cukinia średniej wielkości
szczypta soli
czekolada mleczna
posiekane orzechy włoskie
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym jaju. Połączyć z brązowym cukrem, jogurtem naturalnym, kawą rozpuszczalną oraz miodem. Mąkę pszenną wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, kakao oraz czekoladą w proszku. Sypkie składniki dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Na samym końcu wymieszać przygotowane ciasto z obraną i startą na grubych oczkach tarki cukinią oraz posiekaną gorzką czekoladą.
Przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piec około 50 minut.
Po wystudzeniu ciasto udekorować roztopioną mleczną czekoladą i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi.