Ciasto czekoladowe z ananasem należy do ciast zdecydowanie prostych w wykonaniu. Składników też nie jest dużo. Do zdecydowanych plusów tej słodkości należy również przyjemność z jej przygotowania i jedzenia. I ten zapach czekolady, który uwielbiam!
Ciasto czekoladowe z ananasem
565 g ananasa w lekkim syropie (puszka)
350 g mąki pszennej
140 g drobnego cukru
100 g czekolady mlecznej
80 g klasycznej czekolady w proszku
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
7 dużych jaj – osobno żółtka i białka
Mąkę pszenną przesiać. Dodać do niej proszek do pieczenia i klasyczną czekoladą w proszku. Żółtka oddzielić od białek, a następnie umieścić je w metalowym naczyniu. Do żółtek dodać cukier. Naczynie ustawić na garnku z gotującą wodą. Żółtka utrzeć na parze z cukrem. Gdy masa zacznie gęstnieć odstawić ją na kilka minut.
Plastry ananasa pokroić na drobniejsze kawałki. Do owoców dodać 2 łyżki wcześniej przesianej mąki. Wymieszać.
Masę jajeczną przełożyć do większej misy. Dodać do niej lekki syrop (pozostały po wyjęciu plastrów ananasa) oraz składniki sypkie. Wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek, po czym delikatnie ją połączyć z ciastem czekoladowym. Na samym końcu ciasto wymieszać z kawałkami ananasa.
Masę czekoladową przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 – 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Po wystudzeniu udekorować czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
Ps. dla Tych co nie przepadają za ananasem - do ciasta można dodać dowolne owoce.