Słodkości warte grzechu. Biszkoptowa rolada z jagodami

Opublikowano: 10.08.2012
Autor: Agnieszka_B
Słodkości warte grzechu. Biszkoptowa rolada z jagodami
Sezon jagodowy w tym roku trwa wyjątkowo długo. Jeszcze wczoraj można było kupić świeżutkie jagody na targu.

 

 

 

Ja na szczęście jagód kupować nie musiałam. Na szczęście, bo ich cena wcale nie należy do atrakcyjnych. Mam spory zapas zamrożonych owoców, które uzbierała mi mama (za co bardzo, bardzo dziękuje). Sporo słodkości można przyrządzić z tych malutkich skarbów. A na dziś – biszkoptowa rolada z jagodami. Lekka, z nadzieniem serowo – jagodowym, udekorowana bitą śmietaną i owocami. Obłędna…

 

 

Biszkoptowa rolada z jagodami

 

220 g cukru pudru

200 g jagód

100 g mąki pszennej

100 g półtłustego twarogu

100 g mascarpone

100 ml śmietany 30 %

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

4 jaja

 

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Kolejno łączyć z pozostałymi składnikami: 100 g cukru pudru, żółtkami oraz mąką pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.


Upieczone ciasto biszkoptowe od razu wyjąć, przełożyć na lnianą ściereczkę, oprószyć cukrem pudrem i zwinąć w rulon. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

¾ jagód zmiksować przy użyciu blendera. Połączyć z 100 g cukru pudru, twarogiem półtłustym oraz serkiem mascarpone.


Zwinięte ciasto biszkoptowe rozwinąć. Po całości rozsmarować przygotowaną masą jagodową. Ponownie zwinąć w rulon. Schłodzić w lodówce.


Śmietanę ubić na sztywno z 30 g cukru pudru. Rozsmarować po wierzchu rolady. obsypać pozostałymi owocami.

 

 

Słodkości warte grzechu. Biszkoptowa rolada z jagodami

prymat