Ja na szczęście jagód kupować nie musiałam. Na szczęście, bo ich cena wcale nie należy do atrakcyjnych. Mam spory zapas zamrożonych owoców, które uzbierała mi mama (za co bardzo, bardzo dziękuje). Sporo słodkości można przyrządzić z tych malutkich skarbów. A na dziś – biszkoptowa rolada z jagodami. Lekka, z nadzieniem serowo – jagodowym, udekorowana bitą śmietaną i owocami. Obłędna…
Biszkoptowa rolada z jagodami
220 g cukru pudru
200 g jagód
100 g mąki pszennej
100 g półtłustego twarogu
100 g mascarpone
100 ml śmietany 30 %
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jaja
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Kolejno łączyć z pozostałymi składnikami: 100 g cukru pudru, żółtkami oraz mąką pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Upieczone ciasto biszkoptowe od razu wyjąć, przełożyć na lnianą ściereczkę, oprószyć cukrem pudrem i zwinąć w rulon. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
¾ jagód zmiksować przy użyciu blendera. Połączyć z 100 g cukru pudru, twarogiem półtłustym oraz serkiem mascarpone.
Zwinięte ciasto biszkoptowe rozwinąć. Po całości rozsmarować przygotowaną masą jagodową. Ponownie zwinąć w rulon. Schłodzić w lodówce.
Śmietanę ubić na sztywno z 30 g cukru pudru. Rozsmarować po wierzchu rolady. obsypać pozostałymi owocami.