Słodkości bez pieczenia
Często zdarza mi się że piekarnik odmawia mi posłuszeństwa, najczęściej w chwili kiedy mam ochotę na jakieś pyszne ciacho. I co wtedy? Można albo iść do sklepu i kupić "gotowce" albo zostać w domu i uruchomić wyobraźnię :-)
Przedstawię kilka sprawdzonych przepisów na pyszne desery bez pieczenia.
Herbatnikowe kuleczki
PRODUKTY:
1 łyżka kakao
1 żółtko
2,5 opakowania herbatników( po 8szt.)
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 kostki masła
Kieliszek wódki
Małe papilotki (nie są konieczne)
Wiórki kokosowe, orzechy, pokruszone herbatniki
WYKONANIE:
Herbatniki wkładamy do miski i kruszymy. Dodajemy masło, żółtko, wódkę, kakao, cukier puder i wszystko zagniatamy. Z ciasta formujemy małe kuleczki i obtaczamy w pokruszonych herbatnikach, zmielonych orzechach .lub wiórkach kokosowych.
Odkładamy na jakiś czas do lodówki.
Domowe biszkopty z galaretką i czekoladą
PRODUKTY:
Paczka okrągłych biszkoptów
Galaretka o ulubionym smaku
Polewa czekoladowa albo dwie tabliczki czekolady
WYKONANIE:
Formę ( u mnie to była foremka do pizzy ) wyłożyć szczelnie folią spożywczą, galaretkę rozpuścic w 1,5 szklanki gorącej wody i przelać do foremki. Włożyć do lodówki i poczekać aż stężeje. Po tym czasie wyciągnąć galaretkę łapiąc za końce folii i wykrawać np. kieliszkiem kółka trochę mniejsze od biszkoptów.
Krążki układać na biszkoptach i włożyć do lodówki, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Wyciągnąć ciasteczka z lodówki, nabijać na wykałaczki i zamaczać w stopionej czekoladzie lekko przechylając naczynie w którym jest polewa, ciastka układać na kratce z piekarnika lub mikrofali i schłodzić.
Blok czekoladowy z herbatnikami
Przepis pochodzi ze strony WielkieZarcie autor : michiru
PRODUKTY:
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
3 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
0,5 szklanki wody
300g herbatników
WYKONANIE:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukry, wodę i kakao - zagotowujemy.
Po ostudzeniu dodajemy mleko w proszku i wszystko miksujemy na gładką masę.
Dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy łyżką.
Keksówkę wykładamy folią spożywczą i wykładamy do niej masę.
Ciacho chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.
Ja robiłam z połowy tej porcji, dodałam kakao do picia typu "Puchatek" dzięki czemu blok wyszedł bardziej mleczno - czekoladowy niż kakaowy, cukru dodałam ćwierć szklanki ale było to dużo za dużo, blok mimo wszystko jest przepyszny, warto dodać mniej cukru i w razie potrzeby posypać cukrem pudrem.
Dla miłośników galaretki
Przepis pochodzi ze strony WielkieZarcie autor: ulla73
PRODUKTY:
1 litr mleka
Szklanka cukru
2 saszetki cukru waniliowego
5 łyżek żelatyny
6 różnokolorowych galaretek
WYKONANIE:
Mleko zagotować razem z cukrami, w szklance gorącej wody rozpuścić żelatynę i dodać do mleka. Wyłączyć ogień i trzymać mleko pod przykryciem.
Galaretki rozpuszczać kolejno w szklance gorącej wody, najpierw dwie, potem kolejne dwie itd...
Do formy (blacha/miska/keksówka/tortownica itp.. ) wylewać po kolei: szklankę zimnego mleka - odstawić do lodówki do zastygnięcia, galaretkę - odstawić do zastygnięcia, i tak dalej i tak dalej do wyczerpania składników.
Sernik na zimno
PRODUKTY:
4 serki homogenizowane
3 galaretki o dowolnym smaku
Ulubione owoce
WYKONANIE:
2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, odstawiamy do przechłodzenia, po tym czasie dodajemy do nich serki i dokładnie szybko mieszamy.
Przelewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, a najlepiej do zamrażarki żeby było szybciej. Następnie układamy owoce i zalewamy trzecią galaretką rozpuszczoną w 1,5 szklanki wody.
Odstawiamy do stężenia.
Czekoladki z nadzieniem kokosowym
PRODUKTY:
Tabliczka mlecznej czekolady
Tabliczka białej czekolady
3 łyżki wiórek kokosowych
WYKONANIE:
Mleczną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, za pomocą pędzelka rozprowadzamy ją dokładnie w silikonowych foremkach, wkładamy do lodówki i czekamy aż zastygnie, powtarzamy to 3 razy żeby zrobiła się gruba warstwa. Roztapiamy czekoladę białą i mieszamy ją z wiórkami kokosowymi, nakładamy do wysmarowanej foremki i zalewamy czekoladą mleczną. Odstawiamy do lodówki na czas całkowitego zastygnięcia.
Zamiast nadzienia czekoladowo kokosowego możemy dodać owoce, dżem, owoce itp.
SMACZNEGO!