Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości bez pieczenia

Piekarnik nie jest nam potrzebny do wyczarowania przepysznych słodkości, chcecie dowodu? Proszę bardzo :-)

Często zdarza mi się że piekarnik odmawia mi posłuszeństwa, najczęściej w chwili kiedy mam ochotę na jakieś pyszne ciacho. I co wtedy? Można albo iść do sklepu i kupić "gotowce" albo zostać w domu i uruchomić wyobraźnię :-)

Przedstawię kilka sprawdzonych przepisów na pyszne desery bez pieczenia.


Herbatnikowe kuleczki


PRODUKTY:


1 łyżka kakao
1 żółtko
2,5 opakowania herbatników( po 8szt.)
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 kostki masła
Kieliszek wódki
Małe papilotki (nie są konieczne)
Wiórki kokosowe, orzechy, pokruszone herbatniki

 

 WYKONANIE:


Herbatniki wkładamy do miski i kruszymy. Dodajemy masło, żółtko, wódkę, kakao, cukier puder i wszystko zagniatamy. Z ciasta formujemy małe kuleczki i obtaczamy w pokruszonych herbatnikach, zmielonych orzechach .lub wiórkach kokosowych.

Odkładamy na jakiś czas do lodówki.

 

Słodkości bez pieczenia



Domowe biszkopty z galaretką i czekoladą


PRODUKTY:


Paczka okrągłych biszkoptów

Galaretka o ulubionym smaku

Polewa czekoladowa albo dwie tabliczki czekolady

 

WYKONANIE:


Formę ( u mnie to była foremka do pizzy ) wyłożyć szczelnie folią spożywczą, galaretkę rozpuścic w 1,5 szklanki gorącej wody i przelać do foremki. Włożyć do lodówki i poczekać aż stężeje. Po tym czasie wyciągnąć galaretkę łapiąc za końce folii i wykrawać np. kieliszkiem kółka trochę mniejsze od biszkoptów.

Krążki układać na biszkoptach i włożyć do lodówki, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Wyciągnąć ciasteczka z lodówki, nabijać na wykałaczki i zamaczać w stopionej czekoladzie lekko przechylając naczynie w którym jest polewa, ciastka układać na kratce z piekarnika lub mikrofali i schłodzić.

 

Słodkości bez pieczenia

 


Blok czekoladowy z herbatnikami
Przepis pochodzi ze strony WielkieZarcie autor : michiru

 

PRODUKTY:


1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

1 kostka margaryny

3 szklanki mleka w proszku

2 łyżki kakao

0,5 szklanki wody

300g herbatników

 

WYKONANIE:


Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukry, wodę i kakao - zagotowujemy.

Po ostudzeniu dodajemy mleko w proszku i wszystko miksujemy na gładką masę.

Dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy łyżką.

Keksówkę wykładamy folią spożywczą i wykładamy do niej masę.

Ciacho chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.

Ja robiłam z połowy tej porcji, dodałam kakao do picia typu "Puchatek" dzięki czemu blok wyszedł bardziej mleczno - czekoladowy niż kakaowy, cukru dodałam ćwierć szklanki ale było to dużo za dużo, blok mimo wszystko jest przepyszny, warto dodać mniej cukru i w razie potrzeby posypać cukrem pudrem.

 

Słodkości bez pieczenia



Dla miłośników galaretki
Przepis pochodzi ze strony WielkieZarcie autor: ulla73

 

PRODUKTY:



1 litr mleka
Szklanka cukru
2 saszetki cukru waniliowego
5 łyżek żelatyny
6 różnokolorowych galaretek

 

WYKONANIE:



Mleko zagotować razem z cukrami, w szklance gorącej wody rozpuścić żelatynę i dodać do mleka. Wyłączyć ogień i trzymać mleko pod przykryciem.

Galaretki rozpuszczać kolejno w szklance gorącej wody, najpierw dwie, potem kolejne dwie itd...

Do formy (blacha/miska/keksówka/tortownica itp.. ) wylewać po kolei: szklankę zimnego mleka - odstawić do lodówki do zastygnięcia, galaretkę - odstawić do zastygnięcia, i tak dalej i tak dalej do wyczerpania składników.

 

Słodkości bez pieczenia



Sernik na zimno


PRODUKTY:


4 serki homogenizowane
3 galaretki o dowolnym smaku
Ulubione owoce

 

 WYKONANIE:

 

2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, odstawiamy do przechłodzenia, po tym czasie dodajemy do nich serki i dokładnie szybko mieszamy.

Przelewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, a najlepiej do zamrażarki żeby było szybciej. Następnie układamy owoce i zalewamy trzecią galaretką rozpuszczoną w 1,5 szklanki wody.

Odstawiamy do stężenia.

 

Słodkości bez pieczenia

 


Czekoladki z nadzieniem kokosowym


PRODUKTY:


Tabliczka mlecznej czekolady
Tabliczka białej czekolady
3 łyżki wiórek kokosowych

WYKONANIE:


Mleczną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, za pomocą pędzelka rozprowadzamy ją dokładnie w silikonowych foremkach, wkładamy do lodówki i czekamy aż zastygnie, powtarzamy to 3 razy żeby zrobiła się gruba warstwa. Roztapiamy czekoladę białą i mieszamy ją z wiórkami kokosowymi, nakładamy do wysmarowanej foremki i zalewamy czekoladą mleczną. Odstawiamy do lodówki na czas całkowitego zastygnięcia.

 Zamiast nadzienia czekoladowo kokosowego możemy dodać owoce, dżem, owoce itp.

 

 

Słodkości bez pieczenia

 

SMACZNEGO!

 

 

APM 22.08.2012 11:10
Niekoniecznie :-) ja po każdej nalanej warstwie wkładałam miskę do zamrażarki i dość szybko wszystko tężało bo paski nie były grube :-)
miszelka 22.08.2012 10:03
Wszystkie słodkości są super, a galaretkę to od razu bym zjadła, szkoda że tak długo trzeba czekać ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak