Słodka pokusa - walentynkowe łakocie
Trudno jednoznacznie określić skąd wywodzi się święto zakochanych. Już w średniowieczu było obchodzone w południowej i zachodniej Europie. Do północnych i wschodnich jej regionów święto to dotarło znacznie później. Natomiast Brytyjczycy uważają je za własne, gdyż to sir Walter Scott żyjący w XVIII wieku rozsławił je na cały świat.
Pierwowzorem Walentynek jest starorzymskie święto:Luperkalia.
W Polsce święto zakochanych zaczęto obchodzić w latach 90. XX wieku. Święto to jest odpowiednikiem naszego rodzimego, niestety mało popularnego, święta słowiańskiego zwanego potocznie Nocą Kupały obchodzonego w nocy z 21 na 22 czerwca.
Patronat przypisuje się dwóm świętym:
1.Kapłanowi Walentemu, który za panowania cesarza Klaudiusza II Gota został skazany za udzielenie narzeczonym ślubu chrześcijańskiego wbrew edyktowi cesarskiemu i stracony w dniu 14 lutego.
Legenda głosi, że zaprzyjaźniwszy się z córką strażnika więziennego pokochał ją i pozostawił jej na pożegnanie liść o kształcie serca podpisany "Od twojego Walentego".
2.Drugim Walentym był biskup miastaTerni w Umbrii, za panowania cesarza Aureliusza znany z krzewienia chrześcijańskiej wiary wśród Rzymian, który jako pierwszy pobłogosławił związek małżeński między poganinem i chrześcijanką, a stracony został podczas prześladowań chrześcijan.
Nad jego grobem powstała Bazylika Flamińska. Znajduje się w niej srebrny relikwiarz kryjący szczątki świętego i opatrzony napisem "Święty Walenty, patron miłości".
(Źródło:www.walentynki.swieta.biz)
Ja również, mimo wcześniejszych oporów, postanowiłam uczcić ten dzień. I tak po Walentynkowym śniadaniu przyszedł czas na słodkości.
MUFFINKI Z SERCEM
Najpierw upiekłam kokosowo-śmietankowe muffinki. Do ich przygotowania potrzebujemy:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 szklankę wiórków kokosowych
3 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklankę śmietany 18%
Przygotowanie muffinek jest bardzo proste. Wszystkie sypkie składniki mieszamy. Dodajemy do nich jajka, olej i śmietanę i krótko mieszamy łyżką. Ciastem napełniamy foremki do muffinek i pieczemy je w 180 stopniach przez ok. 35 minut. (Z tego przepisu wychodzi 12 muffinek.)
Następnie zrobiłam masę śmietanowo-czekoladową. Składniki tej masy to:
1 kostka (250g) palmy
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka gęstej śmietany
1 tabliczka mlecznej czekolady
3 żółtka
10 łyżek mleka w proszku
Należy pamiętać, żeby wszystkie składniki tej masy miały temperaturę pokojową.
Miękką palmę dobrze utrzeć z połową cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru, wymieszać ze śmietaną. Dodawać je stopniowo do palmy na przemian z mlekiem w proszku, cały czas ucierając. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić i powoli dodawać do masy (oczywiście cały czas ucierając).
Teraz należy to wszystko ze sobą połączyć. Z gotowych, przestudzonych muffinek ściąć górę. Z wierzchów muffinek wyciąć serca.
Serca posmarować dowolnym lukrem, ozdobić i odłożyć na chwilę, żeby lukier wysechł. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na muffinki. Na wierzchu umieścić polukrowane serca.
SERDUSZKOWY SERNICZEK
Do przygotowania takiego serniczka potrzebujemy:
2/3 szklanki mąki
szczyptę soli
1 żółtko
2 całe jajka
100g palmy
1/3 szklanki brązowego cukru
25 dkg sera ricotta
1 tabliczkę białej czekolady
1 cytrynę
1/2 szklanki śmietany 18%
30g cukru waniliowego
30g płatków migdałowych
Palmę szybko zagnieść z mąką, solą, żółtkiem i brązowym cukrem. Połowę ciasta wyłożyć na dno foremki w kształcie serca. Ciasto podpiec w 180 stopniach przez 15 minut.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić ją ze śmietaną, cukrem waniliowym, skórką startą z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem. Masę lekko przestudzić, dodać do niej 2 żółtka i ser ricotta, dokładnie rozmieszać.
Pozostawionym ciastem wyłożyć boki foremki.
2 białka ubić na sztywno, dodać do serowej masy, delikatnie wymieszać. Masę wylać do foremki, wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Serniczek piec w 180 stopniach przez 50-60 minut.
Warto pielęgnować uczucia, chociażby w taki prosty sposób.
Miłość to jedyny skarb, który mnoży się przez dzielenie; to jedyny dar rosnący tym bardziej, im więcej się z niego czerpie; to jedyne przedsięwzięcie, w którym tym więcej się zarabia, im więcej się wydaje. Podaruj ją, rzuć daleko od siebie, rozprosz ją na cztery wiatry, opróżnij z niej kieszenie, wysyp ją z koszyka, a nazajutrz będziesz mieć jej więcej niż dotychczas.
(Źródło: www.klamerka.pl)