Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodka pokusa - tłustoczwartkowe pyszności

"Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek. A Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła."

Tłusty Czwartek zaczęto obchodzić już przed sześciuset laty. Co ciekawe, dzień ten niekoniecznie przypadał w czwartek. Alternatywnie obchodzono go w ostatni dzień karnawału, czyli we wtorek (dzisiejszy "śledzik"). Zwany był wówczas Combrem, który swoją nazwę wziął prawdopodobnie od XVII-wiecznego wójta krakowskiego - Combra, surowego wobec handlarek i przekupek, a który zmarł w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Ucieszone przekupki co roku zaczęły hucznie obchodzić to smutne wydarzenie.

Inne źródło podaje, że nazwa Comber może pochodzić od niemieckiego słowa "Zampern", które dosłownie znaczyło "swawolenie w maskach na ulicy". Wówczas było to święto zarezerwowane dla kobiet, które nie znając w tym dniu umiaru, zaczepiały przechodniów, głównie mężczyzn, strojąc sobie z nich odważne żarty.

                                                            (Źródło: www.tlustyczwartek.pl)

 

Początkowo pączki wcale nie były słodką przekąską. Podawano je z boczkiem i słoniną, czyli na tłusto (stąd Tłusty Czwartek). Dzisiaj jest to produkt cukierniczy. Pączki podaje się na słodko z marmoladą, czekoladą, budyniem, adwokatem, kremem, posypane cukrem pudrem, oblane kolorową polewą... od koloru do wyboru.

Ja postawiłam dzisiaj na tłustoczwartkowe słodkości z użyciem proszku do pieczenia zamiast drożdży, bo takie moja rodzina lubi najbardziej. (Chociaż nie zabrakło też w moim domu prawdziwych drożdżowych pączków.)

 

Jako, że akurat dzisiaj wybierałam się z córeczką do mini przedszkola postanowiłam faworki zastąpić misiami:

 

KARNAWAŁOWE MISIE

 

Słodka pokusa - tłustoczwartkowe pyszności

 

Do przygotowania takich słodkich misiów potrzebujemy:

2 szklanki mąki

3 żółtka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki śmietany (ja użyłam 22%, bo akurat taką miałam w domu)

1 łyżki octu

2 łyżek cukru pudru

szczypty soli

50g palmy

oleju do smażenia

Wszystkie składniki (oczywiście oprócz oleju) należy zagnieść na gładkie ciasto, które trzeba rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą foremki wyciąć misie (można zrobić tradycyjny kształt, czyli faworki). Misie wrzucać na bardzo mocno rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron, a nastpnie odsączyć na papierowym ręczniku. Gotowe misie polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

 

Słodka pokusa - tłustoczwartkowe pyszności          Słodka pokusa - tłustoczwartkowe pyszności

 

Następnie zrobiłam:

 

BŁYSKAWICZNE PĄCZKI Z JOGURTEM GRECKIM

 

Słodka pokusa - tłustoczwartkowe pyszności

 

Do ich przygotowania użyłam:

2 szklanki mąki

1 łyżeczkę proszku do pieczenia

3 jajka

32g (1 duże opakowanie) cukru waniliowego

250g jogurtu greckiego

3 łyżki cukru pudru

oleju do smażenia

 

Mąkę dokładnie wymieszać łyżką z jajkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i jogurtem. Na bardzo mocno rozgrzany olej kłaść za pomocą łyżeczki porcje ciasta. Pączki smażyć na rumiano z obu stron, odsączyć na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

 

Słodka pokusa - tłustoczwartkowe pyszności

 

Bardzo lubimy też:

 

TWAROGOWE CHRUŚCIKI

 

Słodka pokusa - tłustoczwartkowe pyszności

 

W to kulinarne święto nie żałujmy sobie kalorii.

Marlena/Kinia 17.02.2012 17:06
"Nie żałujmy sobie kalorii"-:))) świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak