Tyle się naczytałam o siostrach Tatin i ich sławnym cieście, że również postanowiłam troszkę z ciastami poeksperymentować. Zaczęłam układać owoce na dnie foremki i przykrywać je różnymi rodzajami ciasta. Przyznam, że efekty końcowe przeszły wszelkie wyobrażenia. Ciasta znikały prędzej, niż zdążyły ostygnąć.
Wypróbujcie sami:
ODWRÓCONA TARTA Z GRUSZKAMI
SKŁADNIKI:
1 i 1/4 szklanki mąki
1 szczypta soli
2 żółtka
200g palmy
1/2 szklanki cukru
1/4 (50g) kostki masła
4 gruszki
Z mąki, połowy cukru, soli,palmy i żółtek szybko zagniotłam ciasto (ciasto kruche nie lubi zbyt długiego zagniatania). Ciasto spłaszczyłam i umieściłam je w lodówce w woreczku foliowym na ok. pół godziny.
Na patelni rozpuściłam masło z resztą cukru, chwilę podsmażałam i wylałam na spód foremki do tarty. Gruszki obrałam, przekroiłam na 4 części, usunęłam gniazda nasienne. Ułożyłam je w formie zaokrągloną stroną do dołu.
Ciasto wyjęłam z lodówki i rozwałkowałam między dwoma kawałkami folii. Rozwałkowane ciasto ułożyłam na gruszkach, docisnęłam brzegi.
Ciasto piekłam w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut na jasnozłoty kolor. Do upieczonej tarty przyłożyłam talerz i odwróciłam ją "do góry nogami", tak, żeby gruszki znalazły się u góry.
CZEKOLADOWE CIASTO PIECZONE Z POLEWĄ
Do tego ciasta zamiast samych owoców na spodzie(tutaj w formie dżemu brzoskwiniowego),zrobiłam polewę z dodatkiem białej czekolady i śnietany kremówki.
ODWRÓCONE CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI
W mojej ksziędze znajduje się więcej przepisów na takie ciasta. Zapraszam.