Słodka pokusa - "odwrócone" ciasta

Opublikowano: 10.02.2012
Autor: Beatris
Słodka pokusa - "odwrócone" ciasta
Najsłynniejszym "odwróconym" ciastem jest chyba TARTA TATIN. Moje ciasta może i nie są tak sławne, ale z pewnością równie smakowite.

Tyle się naczytałam o siostrach Tatin i ich sławnym cieście, że również postanowiłam troszkę z ciastami poeksperymentować. Zaczęłam układać owoce na dnie foremki i przykrywać je różnymi rodzajami ciasta. Przyznam, że efekty końcowe przeszły wszelkie wyobrażenia. Ciasta znikały prędzej, niż zdążyły ostygnąć.

 

Wypróbujcie sami:

 

ODWRÓCONA TARTA Z GRUSZKAMI

 

SKŁADNIKI:

1 i 1/4 szklanki mąki

1 szczypta soli

2 żółtka

200g palmy

1/2 szklanki cukru

1/4 (50g) kostki masła

4 gruszki

 

Z mąki, połowy cukru, soli,palmy i żółtek szybko zagniotłam ciasto (ciasto kruche nie lubi zbyt długiego zagniatania). Ciasto spłaszczyłam i umieściłam je w lodówce w woreczku foliowym na ok. pół godziny.

 

                          

 

Na patelni rozpuściłam masło z resztą cukru, chwilę podsmażałam i wylałam na spód foremki do tarty. Gruszki obrałam, przekroiłam na 4 części, usunęłam gniazda nasienne. Ułożyłam je w formie zaokrągloną stroną do dołu.

 

                          

 

Ciasto wyjęłam z lodówki i rozwałkowałam między dwoma kawałkami folii. Rozwałkowane ciasto ułożyłam na gruszkach, docisnęłam brzegi.

 

                          

 

Ciasto piekłam w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut na jasnozłoty kolor. Do upieczonej tarty przyłożyłam talerz i odwróciłam ją "do góry nogami", tak, żeby gruszki znalazły się u góry.

 

 

CZEKOLADOWE CIASTO PIECZONE Z POLEWĄ

Do tego ciasta zamiast samych owoców na spodzie(tutaj w formie dżemu brzoskwiniowego),zrobiłam polewę z dodatkiem białej czekolady i śnietany kremówki. 


 

ODWRÓCONY JABŁECZNIK

 

 

        

 

ODWRÓCONE CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI

 

 

W mojej ksziędze znajduje się więcej przepisów na takie ciasta. Zapraszam.

prymat