Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodka pokusa - lody

Mój ulubiony deser. Uwielbiany również przez moje dzieci i męża.

Lody to zamrożony deser. Robi się go z produktów mlecznych (lody mleczne) lub wody (lody wodne). Do masy lodowej można dodać również takie składniki jak owoce (lody owocowe). W innych krajach podaje się również lody warzywne lub mięsne, nie są one jednak popularne w Polsce. Po przygotowaniu masę lodową zamraża się. Inną odmianą lodów są sorbety, które przygotowuje się z owoców, cukru i wody.

Lody podaje się w różnej postaci: na patyku, w wafelku w postaci zakręconego stożka lub gałek, w pucharkach. Można do nich dodać np. bitą śmietanę, polewę, orzechy , ciastka itp.

Przygotowanie domowych lodów znacznie ułatwia specjalna maszynka.

Jakiś czas temu kupiłam sobie właśnie taką maszynkę do robienia lodów, ale długo nie miałam okazji jej wypróbować. Ostatnio odkopałam ją spod sterty gadżetów kuchennych i w końcu spełniła swoje zadanie.

 

Oto co mi wyszło:

 

LODY CYTRYNOWE

 

3 jajka

1 szklanka cukru pudru

3 cytryny

1 szklanka mleka

1 szklanka gęstej śmietany (ja użyłam 22%)

 

Białka oddzieliłam od żółtek.

Żółtka utarłam z cukrem pudrem. Dodałam do nich sok wyciśnięty z wszystkich cytryn i wymieszałam. 

Do masy dodałam mleko i śmietanę, wymieszałam.

Białka ubiłam na sztywno, dodałam do masy z żółtkami, delikatnie wymieszałam.

Masę przelałam do maszynki do robienia lodów, którą dzień wcześniej zamroziłam (tą jej część, którą się mrozi).

Maszynka mieszała masę lodową przez pół godziny.

Po tym czasie gotową masę wstawiłam do zamrażalnika, żeby lody uzyskały odpowiednią konsystencję.

Lody podałam w pucharkach.

 

Słodka pokusa - lody

 

Słodka pokusa - lody

 

LODY WANILIOWO-ŚMIETANKOWE

 

3 żółtka

1/3 szklanki cukru pudru

1 opakowanie (32g) cukru waniliowego

1 szklanka gęstej śmietany (ja użyłam 22%)

1 szklanka mleka

 

Żółtka utarłam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Śmietanę ubiłam na sztywno.

Do żółtek wlałam zimne mleko, wymieszałam.

Dodałam ubitą śmietanę i również wymieszałam.

Masę przelałam do maszynki do robienia lodów (zamrożonej wcześniej). Maszynka mieszała masę lodową przez ok. pół godziny.

Po tym czasie lody wstawiłam do zamrażalnika. Jak lody uzyskały odpowiednią konsystencję, rozłożyłam je do pucharków.

 

Słodka pokusa - lody

 

Polecam!

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak