Gofry pierwszą myślą są to kaloryczne gofry z dużą ilością bitej śmietany, czekolady czy owoców. Gofry choć mają dużo kalorii to i tak znajdą swoich zwolenników całe mnóstwo. Gofry można podawać z różnymi kremami , owocami , budyniem , polewy czekoladowe wszystko co zapragnie nasze podniebienie i mamy ochotę. Gofry również można podawać na sposób wytrawny np. sosy czosnkowe , tuńczyk , warzywa czy mięso. Dziś w swoim wpisie chciałabym pokazać gofry na słodko oraz wytrwanie a także przepis na gofry.
Zapraszam serdecznie na wpis o gofrach
Wykonanie ciasta na gofry :
Składniki na gofry :
• mąka pszenna 50 dag
• jajka 2
• mleko 3,2% 2 szklanki
• cukier kryształ 1.5 łyżki
• sól szczypta
• proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
• oregano 1 łyżka
• ser żółty 2 łyżki
• cebula 1 łyżka
Wykonanie :
Z podanych składników na gofry dajemy do misy robota kuchennego i wyrabiamy ciast o na jednolitą masę . Do nagrzanej gofrownicy dajemy nasze ciasto i czekamy aż będzie gotowe. Po wyciągnięciu gofry kładziemy na talerzu. Następnie przygotowujemy swoje składniki nadzienia do gofrów.
Gofry na słodko
Składniki :
Składniki na gofry :
• mąka pszenna 1 1/2 szklanki
• cukier kryształ 5 łyżek
• aromat waniliowy 1 łyżka
• proszek do pieczenia 1 łyżeczka
• jajka 3
• kakao 2 łyżki
• mleko 3,2% 2 1/2 szklanki
Dekoracje /dodatki
• bita śmietana 1 opakowanie
• polewa czekoladowa 2 łyżki
• mandarynki 3
• kiwi 1
Wykonanie :
Z podanych składników na gofry dajemy do misy robota kuchennego i wyrabiamy ciast o na jednolitą masę . Do nagrzanej gofrownicy dajemy nasze ciasto i czekamy aż będzie gotowe. Po wyciągnięciu gofry kładziemy na talerzu. Bitą śmietanę ubijamy według opakowania na instrukcji i smarujemy nią gofry. Mandarynki obieramy i układamy na gofrach. Tak samo robimy z kiwi . Na koniec polewamy polewamy gotową polewą czekoladową.
Gofry z tuńczykiem
Składniki :
Składniki na gofry :
• mąka pszenna 50 dag
• jajka 2
• mleko 3,2% 2 szklanki
• cukier kryształ 1.5 łyżki
• sól szczypta
• proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
• oregano 1 łyżka
• ser żółty 2 łyżki
• cebula 1 łyżka
Składniki inne :
• tuńczyk kawałki w oleju 3 łyżki
• papryka czerwona 4 łyżki
• ser żółty 3 łyżki
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
• przecier pomidorowy wg uznania
Składniki na sos czosnkowy
• śmietana 30 % 4 łyżki
• oliwa z oliwek 1 łyżka
• ząbek czosnku 1
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
Wykonanie :
Mąkę , jajka , mleko , cukier , sól oraz proszek do pieczenia wymieszać dokładnie mikserem. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty ,cebulkę oraz oregano. Całość jeszcze chwilę mieszamy w robocie. Do rozgrzanej gofrownicy nalewamy naszą masę i pieczemy. I czekamy aż się upieką . Gotowe gofry smarujemy przecierem pomidorowym. Następnie wszystkie inne składniki paprykę , ser żółty , oraz tuńczyk wszystko razem mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Gotowe pokrojone wymieszane składniki dajemy na gofra . Całość polewamy sosem czosnkowym .
Wykonanie sosu czosnkowego:
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy oprócz czosnku . Czosnek ścieramy na tarce i dodajemy do reszty składników. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na pół godziny gotowy sos do lodówki .