Słodka pokusa - domowe pralinki

Opublikowano: 15.02.2012
Autor: Beatris
Słodka pokusa - domowe pralinki
Takie małe, a cieszy...

Czasami mamy ogromną ochotę na coś słodkiego. Do slepu daleko, w dodatku śnieg i mróz, że nie chce się wychodzić. Zaczyna się szperanie po szafkach w kuchni w poszukiwaniu chociaż jednego ciastka czy czekoladki. A tu nic... Tylko cukier puder, kakao, mleko w proszku... O, i jest czekolada... No tak, ale co zrobić gdy na czekoladę samą w sobie nie bardzo mam ochotę? Hm... a gdyby tak zrobić jakieś łakocie samemu? Czemy nie?

Więc do dzieła...

 

PRALINKI NADZIEWANE MASĄ KRÓWKOWĄ I MASCARPONE

 

 

2 tabliczki mlecznej czekolady

1/2 puszki masy krówkowej

100g śmietany kremówki

125g mascarpone

20 małych papilotek

 

1,5 tabliczki czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka wysmarować nią w środku papilotki (tak, żeby każdy skrawek papierka był pokryty czekoladą). Odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.

 

                             

 

Po tym czasie do pralinek nałożyć po 1 łyżeczce masy krówkowej.

Pozostałą czekoladę roztopić ze śmietaną. Dodać mascarpone i dokładnie wymieszać. Masę schłodzić, a następnie przełożyć do szprycy do ozdabiania tortów.

 

         

 

Masę wyciskać do pralinek.

Pralinki wstawić na ok. 1 godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie delikatnie usunąć papierki.

 

 

Jeżeli uda nam się jednak znależć jakieś herbatniki to możemy wyczarować:

 

CHRUPIĄCE PRALINKI

 

 

A gdy zamiast mlecznej czekolady znajdziemy białą, to możemy przygotować:

 

PRALINKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

 

 

Na koniec proponuję pralinki w polewie:

 

MLECZNE PRALINKI W POLEWIE CZEKOLADOWEJ

 

 

Cóż tu więcej pisać...

prymat