Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodka delicja

Polecam ze względu nie tylko, że jest pyszne, ale również ma bardzo efektowny wygląd galaretkowo-śmietankowy

Słodka delicjaSłodka delicjaSłodka delicjaSłodka delicja

Słodka delicja

 

 

SKŁADNIKI:

CIASTO

mąka -2,5 szkl

cukier -1 szkl

jajka -6 szt

proszek do pieczenia -2 łyżeczki

cukier waniliowy -1 opak

margaryna -200 g

mąka ziemniaczana -1 łyżka

NADZIENIE:

jabłka-1 kg

cukier waniliowy

tłuszcz do formy

PONADTO:

śmietana 36%-1 szkl

galaretka z owoców leśnych-1 opak

 PRZYGOTOWANIE:

 

CIASTO

 

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym. Margarynę pokroić na kawałki, stopniowo dodając do żółtek, nie przerywając ucierania. Mąkę pszenną,ziemniaczaną, wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć. Powstanie z tego kruszonka. Białka ubić na sztywno, dodając cukier, ubić na pianę. Na bardzo małych obrotach miksera, ucierać kruszonkę, dodając pianę, delikatnie wymieszać. Ciasto zrobi się lejące. Formę o wymiarach 25x36 wysmarować tłuszczem, wylać ciasto na blachę. 

NADZIENIE

 

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do jabłek cukier waniliowy, wymieszać, lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Układać na cieście paski startych jabłek, robiąc kratkę. Piec ciasto w 170 stop, przez ok. 40 minut. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl, gotowanej wody, połowę wymieszanej galaretki, odlać, odstawić do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić z galaretką na sztywną piankę. Upieczone ciasto, ostudzić.Przy pomocy małego kieliszka, zrobić w cieście dziury. Na dno do dziury lejemy najpierw po łyżce stężałej galaretki, a następnie na galaretkę wykładami piankę. Ciasto schłodzić w lodówce.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak