Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie z kapustą i grzybami

Śledzie robię w różnych odsłonach,ale teraz na Święta zrobię śledziki z kapustą i grzybami,polecam bo są przepyszne.

SKŁADNIKI:

 5 płatów śledzia z oleju

kapusta kwaszona -400 g

grzyby suszone -8 szt

cebula -2 szt

listek laurowy -2 szt

wegeta

miód -2 łyżkiŚledzie z kapustą i grzybami

sok z cytryny -2 łyżki

olej rzepakowy

pieprz w ziarnkach

 PRZYGOTOWANIE:
 Płaty śledziowe pokroić na kawałki. Kapustę wymoczyć, odcisnąć z tego kwasu, włożyć do rondla. Grzyby dobrze wymoczone  pokroić drobniutko    ,dodać do rondla,podlać olejem. Dusić kapustę na wolnym ogniu, do miękkości z wegetą,listkiem i pieprzem. Cebulę obrać,pokroić w pół plastry,zrumienić na tłuszczu,dodać do kapusty. Na samym końcu do gotowej kapusty z grzybami,dodać miód i sok z cytryny. Chwilę jeszcze poddusić. Doprawić do smaku,ostudzić. Śledzie wymieszać z kapustą i grzybami,odstawić na noc w chłodne miejsce. Wykładać śledzie na talerzyki z kapustą i grzybami,udekorować ogórkiem kwaszonym i jabłkiem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak