Sałatki wartwowe mają to do siebie, że prezentują się bardzo elegancko. Przy tym dają nam możliwości przy nakładaniu, bo jeśli ktoś jakiegoś składnika nie lubi, to ma możliwość zrezygnowania z niego.
Sałatki ze śledziem pewnie często goszczą na Waszych świątecznych stołach, może ktoś skusi sie również na moją ;)
Śledzie pod pierzynką z buraczkami
SKŁADNIKI:
5-6 filetów śledziowych,
4-5 ogórków konserwowych,
3 ugotowane ziemniaki,
3 ugotowane buraczki,
1 duża cebula,
majonez,
4 jajka,
pieprz,
szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie moczymy w wodzie. Następnie kroimy je w kostkę i układamy na dnie miski.
Smarujemy je warstwą majonezu i posypujemy pieprzem.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, układamy ją jako kolejną warstwę. Korniszony kroimy w kostkę i układamy na cebuli.
Ugotowane ziemniaki studzimy i kroimy w kostkę. Układamy je na ogórkach. Całość ponownie smarujemy majonezem i oprószamy pieprzem. Buraki gotujemy, po wystudzeniu ścieramy je na grubych oczkach tarki.
Odciskamy nadmiar soku powstałego podczas ścierania i układamy w misce. Kolejno smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy startymi na drobnych oczkach tarki jajkami i posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę wstawiamy do lodówki do przegryzienia.
Serdecznie polecam i życzę smacznego ;)