Skrzydełka nie tylko są tanie ale i szybko można je przygotować. Skrzydełka robimy najczęściej w różnych marynatach, panierkach czy cieście. Pomysłów na skrzydełka jest bardzo dużo. Powstaje bardzo wiele kombinacji oraz wariacji smakowych.
Zapraszam na moje propozycje skrzydełek
Skrzydełka z piekarnika
Składniki :
- skrzydełka kurczaka 30
Składniki na ciasto :
- sok z cytryny 8 łyżek
- musztarda Dijon 1 szklanka
- oliwa z oliwek 5 łyżek
- sól do smaku
- pieprz biały Prymat
- zioła prowansalskie
- przyprawa curry
- przyprawa do kurczaka
- mąka pszenna 1/2 szklanki
- bazylia otarta Prymat
Wykonanie :
Jeśli mamy skrzydełka mrożone to je najpierw rozmnażamy. Następnie myjemy i osuszamy .
Wykonanie marynaty :
Wszystkie składniki z marynaty dajemy do większej miski i razem ze sobą je łączymy.Gotową marynatę odstawiamy do lodówki na 1 godzinę . Po wyciągnięciu marynaty wkładamy do marynaty skrzydełka i odstawiamy je na 30 minut. Składniki z ciasta mieszamy ze sobą i obtaczamy każde skrzydełko do skończenia się składników. Gotowe skrzydełka dajemy na posmarowaną blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni.
Skrzydełka w cieście
Składniki :
Składniki :
- skrzydełka kurczaka 10 sztuk
- Pieprz czarny- MŁYNEK
- sól 1 płaska łyżeczka mała
Składniki na ciasto :
- jajka 2
- pieprz czarny mielony według uznania
- sól według uznania
- słodka papryka Prymat 1 łyżka
- mąka pszenna 1 szklanka
- mleko 3,2% 70 ml
- mąka pszenna 1 szklanka do skrzydełek
Wykonanie :
Skrzydełka myjemy i osuszamy . Po osuszeniu dokładnie nacieramy solą oraz pieprzem. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Do większej miski daję wszystkie składniki na ciasto . Dokładnie mieszam lub używamy do tego miksera aż uzyskamy jednolitą masę. Do miski z ciastem dajemy skrzydełka i obtaczam je w masie. Następnie daję do miski z mąką i je obtaczam. Po obtoczeniu daję do rozgrzanej frytkownicy na około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Pieczone skrzydełka
Składniki :
- olej roślinny 5 łyżeczki
- papryka słodka mielona 3 łyżeczki
- sól do smaku
- czarny pieprz mielony Prymat
- przyprawa do kurczaka
- sól czosnkowa 1 łyżeczka
- skrzydełka kurczaka 6 sztuk
Wykonanie :
Sposób przygotowania marynaty:
Bierzemy miseczkę dodajemy olej i następnie dodajmy wszystkie przyprawy i mieszamy . Po wymieszania dajemy do lodówki na 15 minut.
Sposób przygotowania skrzydełek:
Myjemy i osuszamy skrzydełka . Po osuszeniu skrzydełek wyciągamy marynatę i obtaczamy skrzydełka z obu stron. Obtoczone skrzydełka dajemy na tackę (Tackę najpierw smarujemy margaryną lub olejem) , następnie wkładamy do piekarnika w temperaturze 180 stopni na ok. 45-55 minut by ładnie się zarumieniły.