Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezon na wiśnie w pełni..............................

Sezon na wiśnie ogłaszam za otwarty ,w tym roku robię nalewkę z wiśni ,nie zabraknie także ciast oraz pierogów .

Wiśnie należą do moich mniej lubianych owoców ze względu na ich kwaśny smak, za to chętnie sięgam po nalewkę z wiśni która jest niezastąpiona przy pierwszych objawach przeziębienia

1 kg wiśni

1/2 kg cukru

1/2 litra wody

1 litr spirytusu

Przygotowanie:

Wiśnie myjemy, połowę z nich drylujemy, wsypujemy do słoja lub gąsiorka , zasypujemy niewielką ilością cukru. Przygotowujemy roztwór z 500 ml spirytusu i 500 ml wody. Zalewamy nim wiśnie, zamykamy słój i odstawiamy na 2-3 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie odlewamy powstałą nalewkę, a owoce mieszamy z resztą cukru i spirytusu. Wiśnie ponownie odstawiamy na 3-4 tygodnie. Następnie filtrujemy, mieszamy obie części nalewki wiśniowej, rozlewamy do butelek i odstawiamy w zaciemnione miejsce.

 

Oprócz tego owoce wiśni działają antybakteryjnie , przeczyszczająco, przeciwzapalnie. Regulują gospodarkę kwasowo-zasadową w organizmie. Znajduje się w nich sporo cennych i silnych przeciwutleniaczy, a dokładnie antocyjanów, które spowalniają procesy starzenia i chronią przed wieloma chorobami. Wiśnie doskonale zaspokajają głód, dlatego są polecane osobom odchudzającym się. Garść wiśni zawiera tylko ok. 30 kalorii.

Z badań amerykańskich ekspertów wynika, że regularne spożywanie wiśni może zredukować tkankę tłuszczową, zwłaszcza brzuszną,ale czy to jest prawda ,po co chodzić na siłownię ,lepiej jeść wiśnie :)

Ale nie tylko owoce używam w kuchni, liści wiśni wrzucam do słoika  gdy  kiszę ogórki.

 

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak