Sezon na młode ziemniaki.

Opublikowano: 22.08.2012
Autor: caralajna
Sezon na młode ziemniaki.
Uwielbiam młode ziemniaki, teraz w sezonie jadam je dość często i jakoś mi się wcale nie nudzą. Najbardziej lubię pieczone w piekarniku i w sałatkach.

Cukinia i młode ziemniaki z pieca.

 


 


Składniki:

Cukinia młoda, młode ziemniaki (średnie) w dowolnej ilości.

Ponadto oliwa, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, czosnek.

 

Sposób przygotowania.

Ziemniaki dokładnie umyłam i osuszyłam i pokroiłam w ćwiartki wzdłuż dłuższej osi. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym  wysmarowanej oliwą i posypanym rozgniecionym czosnkiem rozmarynem i tymiankiem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Następnie przygotowałam cukinię, Pocięłam w ósemki, posmarowałam oliwą, posypałam tymiankiem i rozmarynem i ułożyłam na raszkach.

Po 15 minutach odwróciłam ziemniaki na drugą stronę. Po 20 minutach wstawiłam cukinię i ustawiłam piekarnik na 220 stopni i górną grzałkę. Ziemniaki przykryłam żeby nie nakapał do nich sok z cukinii. Cukinię piekłam 10 minut a ziemniaki 30. To czy ziemniaki będą gotowe po tym czasie zależy od ich wielkości, dlatego pokroiłam je w ćwiartki nie połówki żeby za długo nie czekać.

Całość po ułożeniu na talerzu posypałam solą i pieprzem, ozdobiłam ziołami. Dla kontrastu dobrze wygląda podana z czerwonym pomidorem.

 

Letnia sałatka z młodych ziemniaków, fasolki szparagowej, pomidorków i In.

 

Generalnie ta sałatka ma 3 podstawowe składniki: ziemniaki, ogórki kiszone oraz cebula, i jako taka z majonezem jest bazą. Można ją urozmaicić o inne sezonowe warzywa, wtedy się nie nudzi i zawsze inaczej wychodzi. Bardzo polecam.

 


 

Składniki: Na kilka porcji.

Młode ziemniaki (4 sztuki), fasolka szparagowa zielona (200 gram), ogórki kiszone (2 średnie), pomidorki koktajlowe (kilka),  jabłko (1 sztuka), cebula (1 sztuka).

Sos. Jogurt naturalny gęsty (200 ml), majonez (1-2 łyżki), musztarda (1 łyżeczka), chrzan (1 łyżeczka), świeże zioła (wg uznania), szczypior, sól i pieprz (do smaku).

 

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaki ugotować na parze w skórce, po przestygnięciu obrać. Fasolkę ugotować na miękko na parze, odstawić do wystygnięcia. Ziemniaki pokroić w kostkę około 1 cm, fasolkę pokroić w podobnym rozmiarze. Wsypać do miski. Następnie pokroić w kostkę ogórki, cebulę i jabłko bez skórki i gniazd nasiennych. Pomidorki przekroić, a szczypior pokroić i dodać do reszty warzyw. Jogurt wymieszać z majonezem, musztardą, chrzanem i poszatkowanymi ziołami (bazylia, pietruszka, tymianek). Dodać do sosu. Sos wlać do sałatki dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na parę godzin aby się przegryzła.


Smacznego. 

 

 

prymat