Sezon na kurki (II)

Opublikowano: 03.08.2012
Autor: caralajna
Sezon na kurki (II)
ciąg dalszy kurkowych inspiracji..

Kurki duszone w warzywach z tymiankiem:

 

Mi osobiście smakują same (bez niczego) ale doskonale pasują do ryżu, ziemniaków czy świeżego chleba.


Sezon na kurki (II)


Składniki:

Kurki (500 g), cebula (1 sztuka), pomidory (3 duże), papryka (1 sztuka), masło klarowane (1 łyżka), tymianek (1 łyżeczka), przyprawy (sól, pieprz, kolendra).


Przygotowanie:

Kurki oczyścić i opłukać wodą i pokroić jak są za duże. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, odciąć nasiona i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, posolić i przyrumienić. Następnie dodać kurki, dusić aż puszczą wodę. Następnie dodać pozostałe warzywa i przyprawy. Dusić 5-10 minut na średnim ogniu bez przykrycia aby jak najwięcej wody odparowało. Można ewentualnie zagęścić mąką lub śmietaną. Smacznego.

 

Sezon na kurki (II) 


 

Jajo sadzone na kurkach czyli "kurki zniosły jajo":

 

Alternatywa dla jajecznicy.. ;)

 

Sezon na kurki (II) 


Składniki:

Kurki (300 g), cebula (1 sztuka), jajko (1-2 sztuki), imbir (1 plaster - opcja), przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie), masło (1 łyżka).

 

Przygotowanie:

Kurki dokładnie umyć i oczyścić. Cebulę obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i kurki. Przyprawić, smażyć aż puszczą wodę, wbić jajko i zmniejszyć gaz. Smażyć nie mieszając, aż woda odparuje a jajko będzie gotowe (ja lubię sadzone na twardo).


S m a c z n e g o :)

 

linki do wpisów:

sezon na kurki (I)

sezon na kurki (III)

prymat