Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernikowe szaleństwo

Sernik najbardziej popularny wypiek , który często przygotowujemy na różne okazje lub po prostu do kawki na niedzielę. Zapraszam na wpis o sernikach.

 

Moja propozycja sernika

 

Sernik na kruchym spodzie

Sernikowe szaleństwo

Składniki na ciasto
• mąka pszenna 4 szklanki
• cukier kryształ 1/2 szklanki
• żółtka 4
• kwaśna śmietana 4 łyżki
• proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
Składniki na masę serową
• ser biały 1 kg zmielony 2 razy
• jajka 5 jajek
• proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
• olejek śmietankowy 3 łyżki
• margaryna 35 dag
• cukier puder 1/2 szklanki
• budyń śmietankowy 1 1/2 opakowania
• cukier kryształ 1 łyżka

Wykonanie :
Na stolnicę dajemy składniki na ciasto kruche . Wszystkie składniki siekamy nożem i lekko zarabiamy ciasto kruche. Gotowe ciasto kruche wykładamy na posmarowaną formę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut w temperaturze 190-200 stopni.
Wykonanie masy serowej :
Margarynę ucieramy z żółtkami i, stopniowo z cukrami oraz olejkiem śmietankowym. Dodać ser biały zmielony 2 razy a na końcu dodajmy pianę z białek. Masę serową dajemy na upieczone ciasto kruche i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50-60 minut w temperaturze 170-180 stopni. Na gotowy wystudzony sernik dajemy polewę czekoladową.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak