Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serników ciąg dalszy, czyli jak osłodzić sobie święta :)

Do świąt już kilka dni więc jeszcze kilka moich propozycji na świąteczne słodkości, czyli serniki :) Ja osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez przynajmniej jednego, choć tym razem może być w wersji na zimno, którą polecam :)

W dzisiejszych moich propozycjach na sernik jako dodatek pojawi się truskawka. Owoc, który niestety nie jest całoroczny, a który w moim odczuciu idealnie smakowo współgra z serem. Z racji tego, że na świeżą truskawkę szans o tej porze roku raczej nie ma ( bo w ogóle nie biorę pod uwagę owoców dostępnych w hipermarketach, ale niewiele mających wspólnego z prawdziwym smakiem truskawki) to bez problemu można ją zastąpić np. brzoskwinią z puszki, czy też bananem. Sprawdziłam i wiem, że mogą być zamiennikami, i to całkiem dobrymi, truskawek. Poza tym jeśli chodzi o serniki, które ja przygotowuję ostatnio bardzo często, to  najważniejszy jest dobry ser, czyli taki, który jest smaczny i może być zarówno na ciepło jak i w wersji bez pieczenia. Oczywiście świadoma jestem tego, że są osoby, którym sernik po prostu nie smakuje. I wtedy warto spróbować poczęstować je ciastem, które po pierwsze w miarę ładnie się prezentuje, po drugie ma owocowy dodatek, a po trzecie smakuje dużo lepiej niż "zwykły" sernik :) Ale to tylko taka moja mała sugestia. Ja w każdym bądź razie za sernikami przepadam, co mam nadzieję będzie widoczne na podanych niżej przykładach :)

Na pierwszy ogień sernik z czekoladą :) Oto lista składników:

Spód

herbatniki 150 g
masło 50 g
czekolada gorzka 25 g

Masa

biały ser 500 g
cukier 100 g
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
jogurt grecki 340 g
śmietana 30 % 150 g
żelatyna 20 g
wrzątek 100 ml
czekolada mleczna 100 g
biała czekolada 100 g

Serników ciąg dalszy, czyli jak osłodzić sobie święta :)
Najpierw musimy przygotować spód. W tym celu herbatniki miksujemy w blenderze, a masło topimy z czekoladą, które jeszcze ciepłe dodajemy do zmielonych ciasteczek. Okrągłą formę wykładamy przygotowanym spodem, mocno go dociskając do dna. Chowamy do lodówki. Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy tak długo aż się rozpuści. Obie czekolady, każdą osobno!!! rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ser miksujemy z jogurtem i cukrami. Dodajemy ubitą na sztywno kremówkę. Całość delikatnie mieszamy. Żelatynę hartujemy łyżką masy serowej i przelewamy do całości szybko miksując. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy białą, a do drugiej ciemną czekoladę. Miksujemy. Na schłodzony spód przekładamy na przemian białą i ciemniejszą masę serową. Całość delikatnie mieszamy patyczkiem do szaszłyków. Ciasto chowamy na noc do lodówki. W przekroju powinno być widać marmurkowy efekt.

SMACZNEGO!

Teraz proponuję sernik z keksówki :) W tym przepisie truskawki śmiało można zastąpić np. brzoskwiniami. Oto lista składników:

Baza

biszkopty podłużne 1 opakowanie

Mus owocowy

truskawki/brzoskwinie 250 g
cukier brązowy 3-4 łyżki
masło 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Masa serowa

twaróg 600 g
żelatyna 30 g
gorąca woda 125 ml
śmietana 30 % 300 ml
truskawki/brzoskwinie 200 g

Dekoracja

śmietana 30 % 2/3 szklanki
cukier puder 2-3 łyżki
mięta 10-12 listków

Serników ciąg dalszy, czyli jak osłodzić sobie święta :)

Owoce do musu myjemy, wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do momentu ich "rozpadu". Możemy także najpierw je zmiksować a potem podgrzewać z cukrem. Keksówkę wykładamy folią spożywczą, a na niej układamy biszkopty. Masło topimy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Dodajemy do musu owocowego i łączymy. Mus powinien nieco zgęstnięć. Czekamy, aż przestygnie. Owoce do masy serowej rozdrabniamy za pomocą blendera . Serek miksujemy z cukrem., po czym dodajemy zmiksowane owoce i szybko za pomocą miksera całość łączymy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie przekładamy do masy serowej, mieszamy. Na koniec przelewamy ostudzoną żelatynę i bardzo dokładnie łączymy, aby nie pozostały żadne grudki. Na biszkopty przelewamy część masy serowej, starając się aby powierzchnia była w miarę równa. Na masę serową przelewamy mus owocowy i także wyrównujemy wierzch. Na górę przekładamy resztę masy serowej, możemy także poukładać plastry owoców. Ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą noc... Na następny dzień ciasto odwracamy do góry dnem, wyciągamy z keksówki i ściągamy folię. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i ozdabiamy ciasto. Możemy także polać je zmiksowanymi owocami i przyozdobić świeżymi listkami mięty.
SMACZNEGO!

A teraz sernik, który trzeba upiec, czyli z musem śliwkowym :) Oto lista składników:

mąka 200 g
mąka ziemniaczana 80 g
cukier 2 łyżki
masło 170 g
woda 5-6 łyżek
twaróg 500 g
mleko niesłodzone skondensowane 3/4 puszki
jaja 2 szt
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
śliwki 250-300 g
cukier brązowy 1-2 łyżki

Serników ciąg dalszy, czyli jak osłodzić sobie święta :)

Śliwki bez pestek, ale ze skórkami, podgrzewamy w rondelku, dodajemy cukier brązowy i smażymy przez ok. 5-6 min. Następnie ściągamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy cukier i zimne masło. Szybko zarabiamy ciasto dodając po łyżce zimnej wody. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok. 25-30 min. Po tym czasie dno okrągłej formy(śr. 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej. Przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 30 min. W czasie pieczenia ciasta se z jajami i cukrem wanilinowym miksujemy. Następnie stale miksując wlewamy mleko i szybko łączymy składniki. Upieczone na złoty kolor ciasto wyciągamy z piekarnika (temp. zmniejszyć do 160 stopni) i wylewamy na nie masę serową równo rozprowadzając. Kolejnym krokiem jest delikatne nakładanie na masę kleksów z musu śliwkowego. Robimy to w ten sposób, aby mus nie zapadał się w masie. Wykałaczką w musie śliwkowym robimy ósemki, które w efekcie utworzą ładny, kwiecisty wzorek. Pieczemy przez kolejne 30 min. Masa serowa powinna nieco "podnieść" się na bokach. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnik na 5 min, następnie ciasto wyciągamy, studzimy i na kilka godzin dajemy do lodówki. Zanim ciasto podamy powinniśmy je wcześniej wyciągnąć, by ser nieco "zmiekł".
SMACZNEGO!

I na zakończenie sernik "danonkowy" :) Oto lista składników:

Spód

herbatniki 200 g
masło 70 g

Masa serowa

serek danio waniliowy 700g
cukier 3/4 szklanki
budyń śmietankowy 1 szt
jaja 5 szt
śmietana 30 % 1/2 szklanki
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki

Wierzch

śmietana 12% 1 szklanka
cukier 3-4 łyżki
truskawki/banany 350 g

Serników ciąg dalszy, czyli jak osłodzić sobie święta :)

Herbatniki miksujemy w blenderze. Masło topimy i dodajemy do rozdrobnionych ciasteczek, mieszamy. Okrągłą formę (śr. 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasteczkowy spód mocno dociskając do dna. Chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Ser miksujemy z cukrem, następnie dodajemy budyń i miksujemy aż masa stanie się jednolita. Wbijamy pojedynczo jaja, za każdym razem chwile miksując. Na koniec do masy przelewamy śmietankę, dodajemy aromat i całość łączymy mikserem. Formę wyciągamy z lodówki i przelewamy do niej na spód masę serową. Pieczemy najpierw przez 15 min.w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, a następnie temp. zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy ok.65-70 min. W misce mieszamy śmietanę cukrem. Po upływie czasu na pieczenie sernik wyciągamy z pieca, wylewamy na niego polewę ze śmietany i pieczemy jeszcze ok. 15 min. Po upieczeniu ciasto studzimy i schowamy na całą noc do lodówki. Na drugi dzień układamy na nim pokrojone na połówki owoce. Możemy także przystroić świeżymi listkami mięty.
SMACZNEGO! 

W następnym wpisie serniki, które należą do tych :normalnych" choć nieco urozmaiconych :)

Malinka 22.12.2014 09:29
@wyattearp dziękuję bardzo! Ja również za sernikami przepadam i staram się by za każdym razem był nieco inny :)
wyattearp 22.12.2014 07:14
jak ja uwielbiam serniki ,a twoje Malinka są obłędne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak