Sernik z rosą
SKŁADNIKI:
6 szt jajka
1 łyżka proszek do pieczenia
2 szkl mąka
0,5 kost margaryna
1 opak cukier waniliowy
2 szkl cukier zwykły
2 szkl mleko zwykłe
1 opak budyń śmietankowy
1/2 szkl olej
sok z 1 cytryny
750 g ser biały mielony
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO Margarynę posiekać z mąką, dodać 3 żółtka, cukier waniliowy, 0,5 szkl cukru i proszek do pieczenia. Ciasto dobrze wyrobić. Wyłożyć ciastem spód i boki blachy. Ciasto podpiec z 10 minut w 175 stop. MASA SEROWA: Ser zemleć w maszynce trzykrotnie. Dodać do sera olej, mleko, budyń śmietankowy, sok z cytryny, 1 szkl cukru, i 3 całe jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Wylać na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika na ok. 1 godz. Po tym czasie ubić białka z 0,5 szkl cukru na sztywną pianę. Wyłożyć pianę na ciasto, zapiec na złoty kolor.