Sernik z jagodami

Sernik z jagodami
Składniki:
CIASTO,
1 kost margaryna,
3 łyżki cukier,
4 szt żółtka jaj,
3 szkl mąka,
2 łyżeczki proszek do pieczenia,
Masa serowa
50 dag zmielony twaróg,
1 szkl smietana 18%,
0,5 szkl cukier puder,
1 opak cukier waniliowy,
1 szt żółtko,
3 łyżki cukier kryształ,
masa jagodowa
30 dag jagody mrożone,
3 łyżki żelatyna
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać żółtka, cukier i margarynę, zagnieść ciasto .
podzielić na 2 części, włożyć do lodówki na 30 minut.
Wyłożyć pierwszą część ciasta do brytfanny wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku w 180 stop,ok.25 minut. Drugą część ciasta upiec w ten sam sposób.
MASA SEROWA:
Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym, cukrem pódrem i żółtkiem. śmietanę dobrze schłodzoną ubić z cukrem kryształem, dodać do masy serowej, dobrze zmiksować.
MASA JAGODOWA:
Jagody przełożyć do rondla, gotować z dodatkiem cukru.ok 3 minuty. żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, połowę dodać do kremu, resztę do jagód.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Ciasto masa serowa masa jagodowa ciasto Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Można też lekko wierzch ciasta posmarować masą jagodową i posypać cukrem