Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z jagodami

Połączenie sera i owoców leśnych to kulinarny strzał w dziesiątkę.

Sernik z jagodami


Sernik z jagodami

Składniki:

CIASTO,

1 kost margaryna,

3 łyżki cukier,

4 szt żółtka jaj,

3 szkl mąka,

2 łyżeczki proszek do pieczenia,

Masa serowa

50 dag zmielony twaróg,

1 szkl smietana 18%,

0,5 szkl cukier puder,

1 opak cukier waniliowy,

1 szt żółtko,

3 łyżki cukier kryształ,

masa jagodowa

30 dag jagody mrożone,

3 łyżki żelatyna

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać żółtka, cukier i margarynę, zagnieść ciasto .
podzielić na 2 części, włożyć do lodówki na 30 minut. 
Wyłożyć pierwszą część ciasta do brytfanny wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku w 180 stop,ok.25 minut. Drugą część ciasta upiec w ten sam sposób.
 MASA SEROWA:
Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym, cukrem pódrem i żółtkiem. śmietanę dobrze schłodzoną ubić z cukrem kryształem, dodać do masy serowej, dobrze zmiksować.
 
MASA JAGODOWA:
Jagody przełożyć do rondla, gotować z dodatkiem cukru.ok 3 minuty. żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, połowę dodać do kremu, resztę do jagód.
 
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Ciasto masa serowa masa jagodowa ciasto Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Można też lekko wierzch ciasta posmarować masą jagodową i posypać cukrem
 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak