Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serca z ciasta francuskiego cytrusowo pachnące

Szybkie ciasteczka ,które robi się z gotowego ciasta francuskiego. Możemy je zrobić z dowolnymi owocami albo dżemem, w dowolnym momencie wystarczy mieć ciasto francuskie w zamrażalce.

Serca z ciasta francuskiego cytrusowo pachnące

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego FROSTA*
  • 2 jabłka 
  • 2 łyżeczki cukru brązowego 
  • 1 szczypta cynamonu 
  • skórka cytrynowa  
  • 1 ziarenko kardamonu   
  • jajko 
 W moździerzu rozbijamy: cukier, cynamon, skórkę cytrynową i kardamon.
Ciasto francuskie wykładamy na deskę i zostawiamy na 10 min. aż się odmrozi. 
Ja użyłam 2 foremek w kształcie serc- dużą i małą. 
Foremką dużą wycinamy dany wzór w cieście. W połowie wyciętych dużych serc wycinamy małą formą na środku małe serca. 
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy serca duże pełne, smarujemy je rozmąconym jajkiem i nakładamy serca duże z wyciętym małym sercem. 
Z jabłka wycinamy formą małą serduszka i wkładamy w puste miejsce na ciasto. 
Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy naszą przyprawą z moździerza. 
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 210 stopni i pieczemy 15 min. (aż do zarumienienia).

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak