Serca z ciasta francuskiego cytrusowo pachnące
Opublikowano: 11.12.2012

Szybkie ciasteczka ,które robi się z gotowego ciasta francuskiego. Możemy je zrobić z dowolnymi owocami albo dżemem, w dowolnym momencie wystarczy mieć ciasto francuskie w zamrażalce.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego FROSTA*
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 szczypta cynamonu
- skórka cytrynowa
- 1 ziarenko kardamonu
- jajko
W moździerzu rozbijamy: cukier, cynamon, skórkę cytrynową i kardamon.
Ciasto francuskie wykładamy na deskę i zostawiamy na 10 min. aż się odmrozi.
Ja użyłam 2 foremek w kształcie serc- dużą i małą.
Foremką dużą wycinamy dany wzór w cieście. W połowie wyciętych dużych serc wycinamy małą formą na środku małe serca.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy serca duże pełne, smarujemy je rozmąconym jajkiem i nakładamy serca duże z wyciętym małym sercem.
Z jabłka wycinamy formą małą serduszka i wkładamy w puste miejsce na ciasto.
Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy naszą przyprawą z moździerza.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 210 stopni i pieczemy 15 min. (aż do zarumienienia).