Seler - uważany jest za warzywo o wyjątkowych właściwościach.

Opublikowano: 22.02.2015
Autor: dollce
Seler - uważany jest za warzywo o wyjątkowych właściwościach.
Seler posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe. Jest liderem wśród warzyw korzeniowych, jeśli chodzi o zawartość fosforu. To właśnie korzeń jest elementem włoszczyzny do przygotowywania bulionów, a także mrożonek oraz soków warzywnych.

Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw, zawiera dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy, ma w sobie kwas foliowy, witaminę PP, E oraz witaminy z grupy B ponad to posiada potas, wapń oraz cynk.
Sok z selera naciowego i jabłek pity na czczo oczyszcza organizm, nawilża skórę, likwiduje obrzęki, wzmacnia włosy i nadaje gładkość cerze.

Seler - uważany jest za warzywo o wyjątkowych właściwościach.

Można go jeść na surowo, gotować, marynować, piec. Jest doskonałym dodatkiem do zup, sałatek i napojów.

Wartości odżywcze w 100g

  • 34 kcal
  • białko - 1,50 g
  • węglowodany - 7,40 g
  • tłuszcz - 0,30 g
  • błonnik - 4,9 g


Właściwości:

  • działa oczyszczająco;
  • pobudza przemianę materii;
  • obniża ciśnienie;
  • wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych;
  • zawiera flawonoidy, które mają silne działanie przeciwzapalne, antyutleniające i moczopędne;
  • koi system nerwowy;
  • polepsza pracę nerek oraz serca;
  • pomaga trawić tłuszcze;
  • działa odchudzająco;
  • wspomaga produkcję żółci.


Krem z selera

Seler - uważany jest za warzywo o wyjątkowych właściwościach.

Składniki:

  • seler - 0,5 kg
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • 
masło - 2 łyżki 

  • 
śmietana 18 proc - 100 ml
  • woda - 1 szklanka
  • sól, 
pieprz 



Seler, ziemniaki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę. Następnie warzywa podsmażyć na maśle - ok 10 min. Następnie dolać wodę i dusić pod przykryciem ok 15 - 20 min. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować je do uzyskania jednolitej masy. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę i gotować jeszcze 2-3 min. Podawać np. z grzankami i natką pietruszki.

Pieczone frytki z selera 

Seler - uważany jest za warzywo o wyjątkowych właściwościach.

Składniki:

  • seler -1 kg
  • sól do smaku 

  • pieprz czarny mielony - 0,5  łyżeczki 

  • oliwa z oliwek - 2 łyżki


Seler umyć, obrać po czym pokroić na słupki.
Przygotowany seler przełożyć do naczynia, oprószyć go solą i pieprzem, następnie dodać oliwę i wszystko dokładnie wymieszać.
Frytki z selera piec przez ok 20 min w temperaturze 200 stopni.
Można podawać z dowolnym dipem.

prymat