Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw, zawiera dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy, ma w sobie kwas foliowy, witaminę PP, E oraz witaminy z grupy B ponad to posiada potas, wapń oraz cynk.
Sok z selera naciowego i jabłek pity na czczo oczyszcza organizm, nawilża skórę, likwiduje obrzęki, wzmacnia włosy i nadaje gładkość cerze.
Można go jeść na surowo, gotować, marynować, piec. Jest doskonałym dodatkiem do zup, sałatek i napojów.
Wartości odżywcze w 100g
- 34 kcal
- białko - 1,50 g
- węglowodany - 7,40 g
- tłuszcz - 0,30 g
- błonnik - 4,9 g
Właściwości:
- działa oczyszczająco;
- pobudza przemianę materii;
- obniża ciśnienie;
- wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych;
- zawiera flawonoidy, które mają silne działanie przeciwzapalne, antyutleniające i moczopędne;
- koi system nerwowy;
- polepsza pracę nerek oraz serca;
- pomaga trawić tłuszcze;
- działa odchudzająco;
- wspomaga produkcję żółci.
Krem z selera
Składniki:
- seler - 0,5 kg
- ziemniaki - 2 sztuki
- cebula - 2 sztuki
- masło - 2 łyżki
- śmietana 18 proc - 100 ml
- woda - 1 szklanka
- sól, pieprz
Seler, ziemniaki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę. Następnie warzywa podsmażyć na maśle - ok 10 min. Następnie dolać wodę i dusić pod przykryciem ok 15 - 20 min. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować je do uzyskania jednolitej masy. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę i gotować jeszcze 2-3 min. Podawać np. z grzankami i natką pietruszki.
Pieczone frytki z selera
Składniki:
- seler -1 kg
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony - 0,5 łyżeczki
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
Seler umyć, obrać po czym pokroić na słupki.
Przygotowany seler przełożyć do naczynia, oprószyć go solą i pieprzem, następnie dodać oliwę i wszystko dokładnie wymieszać.
Frytki z selera piec przez ok 20 min w temperaturze 200 stopni.
Można podawać z dowolnym dipem.