Schab w lekko kwaskowatej marynacie

Dzięki blogowi Restauracja Domowa odkryłam przepis na prosty, szybki, a zarazem bardzo smaczny obiad :)
Najwspanialszy jest fakt, że przygotowanie obiadu zajmuje tylko kilka minut, wystarczy mięso wcześniej zamarynować, następnie je podsmażyć, a później zostaje tylko duszenie. Czas, w którym mięsko będzie się dusiło można poświęcić na zrobienie pysznego deseru, porządki, czy też odpoczynek.
Stek schabowy w marynacie
A oto sekret tego pysznego schabu :
SKŁADNIKI:
4 plastry schabu,
2 cebule,
400ml bulionu,
5 łyżek sosu sojowego,
1 łyżka cukru trzcinowego,
1 cytryna,
sól,
pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowymi ręcznikami. Każdy z kotletów lekko rozbijamy.
Do miski wlewamy sos sojowy i wyciskamy sok z całej cytryny, dokładnie mieszamy. Do miski wkładamy kotlety, zakrywamy folią aluminiową i mięso odstawiamy do zamarynowania na około godzinę do lodówki.
Po wyjęciu mięso smażymy na oleju z obu stron około 3 minut z każdej strony.
Następnie dolewamy marynatę i bulion i dusimy pod przykryciem około 45 minut. Cebulę obieramy i kroimy w plastry.
Kwadrans przed końcem duszenia dodajemy cebulę oraz cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Życzę smacznego :)
Tak jak wspomnialam, schab smakuje wyśmienicie, ma lekko kwaskowaty smak, dzięki dodatkowi soku z cytryny jest bardzo orzeźwiający.
Polecam go serdecznie na szybki obiad, a także na bardziej wystawne spotkania ;)