Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab pod pierzynką

Jeżeli komuś znusił się tradycyjny kotlet schabowy, to polecam kotlety w ulepszonej wersji z serem i pieczarkami.

Schab pod pierzynką

Schab pod pierzynką

Schab pod pierzynką

 SKŁADNIKI:
schab bez kości - 400 g
bułka tarta do obtoczenia
jajka - 2 szt
sól i pieprz ( do smaku)
pieczarki pokrojone w plasterki - 0,5 kg
cebula podsmażona -1 szt
listek laurowy-2 szt
wegeta (do smaku)
ser żółty - 4 plastry
tłuszcz do smażenia
keczup do polania

PRZYGOTOWANIE:
Schab pokroić na 4 plastry, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
Panierować kotlety w roztrzepanym jajku i tartej bułce.
Kotlety smażyć z jednej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Pieczarki przełożyć na patelnię, dodać tłuszcz i smażyć .
Do podsmażonych pieczarek dodać zrumienioną cebulę, wegetę, listek laurowy, sól i pieprz, dusić do odparowania wywaru z pieczarek.
Na podsmażone z jednej strony kotlety nakładać pieczarki i plaster sera, smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu, do rozpuszczenia się sera.
Podawać polane keczupem  z ziemniakami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak