Schab pieczony ze śliwką i morelą
SKŁADNIKI:
schab b/k -1,5 kg
morele suszone - 50 g
śliwki suszone- 50 g
tymianek -1 łyżka
czosnek granulowany -1 łyżka
sól i pieprz
olej - 5 łyżek
miód -2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Schab opłukać, osączyć. Morele i śliwki opłukać w ciepłej wodzie, osączyć. W schabie długim i wąskim nożem robię dwa otwory, jeden koło drugiego, w jeden otwór włożyć śliwki w drugi morele. Do miski wlać olej, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Za pomocą pędzelka do smarowania, posmarować dobrze schab, włożyć do rękawa do pieczenia, odstawić na 3 godz. Po tym czasie przełożyć schab na brytfannę, piec 75 minut 190 stop. Przed końcem pieczenia, wyjąć schab z rękawa, posmarować wierzch miodem , przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec do zrumienienia.